Internacional 11/02/2013

La devaluació, dolorosa per a les empreses espanyoles

1 min
Caracas ha devaluat el bolívar un 32% davant el dòlar

La devaluació del bolívar decretada divendres pel govern de Veneçuela per respondre a la inflació és un nou cop a les empreses espanyoles amb inversions al país, sobretot per Telefónica i el BBVA. El banc hi té 5.384 treballadors i controla un 55,6% del Banco Provincial, el quart més important de Veneçuela, amb uns actius equivalents a 19.976 milions d'euros.

Telefónica gestiona 11,1 milions de línies al país, la majoria de telefonia mòbil. L'última vegada que Veneçuela va devaluar la seva moneda va ser el 2010 en un 50%, fet que va provocar una forta caiguda de l'empresa en borsa. Segons el tancament del 2011, Telefónica tenia pendent una repartició de dividends per valor de 5.882 milions de bolívars. L'equivalent en euros passa de 1.013 a 691 milions amb la devaluació.

La resta d'empreses amb presència al mercat veneçolà no es veuran tan afectades. Repsol hi té importants inversions, així com operacions d'exploració i producció, però com que la moneda operativa dels ingressos del negoci dels hidrocarburs és el dòlar i les despeses són en bolívars, l'impacte té poca rellevància.

Iberdrola tampoc patirà perquè va subscriure els seus contractes al país majoritàriament en dòlars. Les altres companyies espanyoles a Veneçuela tenen inversions més petites, com ara les hoteleres Hesperia i Meliá, la filial del grup Prisa Santillana i l'asseguradora Sanitas.

stats