Internacional 18/06/2013

La pujada del preu del transport al Brasil desencadena l'onada de protestes més gran dels últims 20 anys

Les manifestacions coincideixen amb la celebració de la Copa Confederacions i denuncien les despeses del Mundial. Les mobilitzacions s'estenen arreu del país

Reuters
3 min

Sao PauloFins a 200.000 manifestants han sortit als carrers de les principals ciutats del Brasil aquest dilluns, en l'onada de mobilitzacions més important que ha viscut el país en els últims 20 anys. L'alça del preu del transport públic ha desencadenat la protesta contra la mala qualitat dels serveis públics, la violència policial i la corrupció. Les marxes, organitzades en la majoria de casos des de campanyes virals a les xarxes socials, han aturat el trànsit en sis grans ciutats, incloses Sao Paulo, Rio de Janeiro, Belo Horizonte i la capital, Brasília, on els manifestants s'han enfilat a l'edifici del Congrés.

El moviment es va iniciar fa dues setmanes en resposta a l'elevada inflació i els alts índexs de delinqüència. En la majoria de casos han sigut pacífiques, però també s'han donat alguns casos d'atacs a propietats. Els manifestants porten banderes brasileres i criden consignes com "El poble s'ha despertat", "Perdonin les molèsties, el Brasil està canviant".

L'epicentre de les mobilitzacions s'ha traslladat de Sao Paulo, on dilluns a la nit unes 65.0000 persones van sortir al carrer, a Rio, on la policia parla de 100.000 manifestants. Després d'una dècada de creixement econòmic, és el primer cop que els brasilers qüestionen l''statu quo'.

Copa Confederacions

Les protestes coincideixen amb la celebració de la Copa Confederacions, que és un avançament del Mundial de futbol de 2014 i una prova de foc per als Jocs Olímpics de 2016 de Rio. El Brasil també s'està preparant per acollir els 2 milions de visitants que han de participar en la primera visita a l'estranger del papa Francesc, que participarà en una trobada de la joventut catòlica.

Un dels principals motius de malestar entre els manifestants és la inversió de milers de milions de diner públic en infraestructures per a aquests grans esdeveniments. Un dels punts d'inflexió de la protesta van ser els xocs entre manifestants i policia als afores dels estadis de Brasília i Rio després dels partits inaugurals de la Copa.

"Fa molts anys que el govern alimenta la corrupció. Ens estem manifestant contra el sistema", deia Graciela Caçador, una dependenta de 28 anys que es manifestava a Sao Paulo. "S'han gastat milers de milions per construir estadis i no inverteixen gens en educació i salut".

Per a la presidenta, Dilma Rousseff, la mobilització arriba en un moment delicat. Segons les enquestes encara té un fort suport entre la classe obrera i els sectors més empobrits, però els índexs de suport han començat a baixar per primer cop des que va arribar al càrrec, el 2011. En l'acte obertura de la Copa va rebre una escridassada. A través de la seva portaveu, Rousseff, que té un passat guerriller, ha dit que les protestes són "legítimes" i ha considerat els manifestants pacífics "part de la democràcia" i la contestació, "inherent" a la joventut.

Alguns qüestionen la protesta, en un país on l'atur es troba en nivells històricament baixos. "Què faran? Manifestar-se cada dia?", deia Cristina, una caixera de 43 anys, que no volia dir el seu cognom, mentre veia passar la marxa des del darrere de la cortina d'una carnisseria de Sao Paulo. Assegurava que la corrupció és un problema endèmic al Brasil i que no canviarà.

Preu del transport i repressió

Les marxes van començar aquest mes amb una protesta a Sao Paulo contra l'augment del preu del metro i l'autobús. El moviment va guanyar suport ràpidament després que la policia reprimís fortament els manifestants. Dijous hi va haver més de 100 ferits per les bales de goma i els gasos lacrimògens, entre ells 15 periodistes, alguns dels quals van ser atacats de forma deliberada. La contundent reacció policial va ser molt sensible, en un país que ha patit dues dècades de dictadura militar, fins al 1985. El governador de Sao Paulo, Geraldo Alckmin, va tillar els manifestants de "vàndals", però va ordenar a la policia que permetés la protesta de dilluns i no fes servir bales de goma.

Les manifestacions són un gran desafiament per a Alckmin, excandidat presidencial, i per al nou alcalde de Sao Paulo, Fernando Haddad, una figura emergent dins del Partit dels Treballadors, que ha governat el Brasil des de l'última dècada. Haddad ha convidat els representants dels manifestants a una reunió aquest dimarts però diu que no es planteja retirar l'augment de les taxes.

El desafiament dels serveis públics

El ressò de la mobilització destaca el que els economistes consideren el principal desafiament per a Rousseff en els propers anys: desenvolupar els serveis públics per estar a l'altura de les demandes de la creixent classe mitjana. "Els electors semblen cada dia més decebuts per la qualitat dels serveis públics, en un context de menys creixement econòmic", afirmava en un informe recent l'analista Christoper Garman.

stats