GUERRA CONTRA AL-ASSAD
Internacional 19/02/2013

Una comissió de l'ONU exigeix enviar Síria al Tribunal de l'Haia

Prepara una llista de rebels i oficials sospitosos de crims de guerra

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Una comissió de l'ONU exigeix enviar Síria al Tribunal de l'Haia

Barcelona.Una comissió d'investigadors de les Nacions Unides va anunciar ahir que ha identificat líders del govern sirià i membres de la resistència rebel que haurien de ser jutjats pel Tribunal Penal Internacional (TPI) com a sospitosos d'haver comès crims de guerra i contra la humanitat.

El grup, liderat pel brasiler Paulo Pinheiro, va detallar en una roda de premsa a Ginebra que ultima una llista amb tots els sospitosos per enviar-la el mes vinent al Consell de Seguretat de l'ONU. L'instarà així a "actuar immediatament per assegurar que es rendeixen comptes" per les violacions, assassinats i tortures que han comès les dues parts enfrontades en un conflicte que ja ha deixat 70.000 morts i gairebé 700.000 refugiats -segons l'ONU- en dos anys.

El TPI no pot començar a investigar el cas sirià perquè Damasc no ha ratificat l'Estatut de Roma i, per tant, no reconeix el tribunal. En aquests casos, el Consell de Seguretat de l'ONU és l'encarregat d'instar el TPI a ocupar-se d'un país en concret. El dret a veto que Rússia i la Xina tenen al Consell impedirà que s'enviï el cas sirià al TPI si la comunitat internacional segueix fracassant en els seus intents de convèncer Moscou i Pequín a canviar de posició.

"Hem vist crims comesos contra menors d'edat, violacions i assassinats, així com nens soldat, i n'hem identificat els culpables, autoritats d'alt nivell", va explicar ahir la membre de la comissió Carla del Ponte, l'exfiscal del Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia que va enviar el president serbi Slobodan Milosevic davant la justícia.

El grup va presentar l'informe després de sis mesos entrevistant 445 víctimes i testimonis sirians a l'exili, ja que Damasc no els ha permès investigar sobre el terreny.

La principal novetat de l'informe és la constatació que l'equilibri militar ha variat de manera significativa amb "substancials avenços militars" de l'oposició armada a nord i al centre del país. Segons l'informe, l'oposició segueix dividida però "la insurgència ha madurat fins a convertir-se en una força capaç de qüestionar el control del govern i d'atacar objectius estratègics, com explotacions petrolieres i aeroports". La comissió atribueix aquest canvi a un millor accés dels rebels a armament, cosa que constata un dels secrets més mal guardats del conflicte: "L'oposició ha rebut armes i munició de fonts exteriors que les fan entrar per les fronteres de manera cada vegada més regular".

Això, diuen, s'ha traduït en una escalada de la violència, amb l'ús de bombes de fragmentació i artilleria pesant per part del govern. No han trobat, però, "proves creïbles" que s'hagin utilitzat armes químiques, una possibilitat que s'havia comentat fa uns mesos. De tota manera, l'equip de l'ONU va subratllar que els crims del règim superen en duresa i quantitat els dels rebels.

Seguir amb la via del diàleg

La comissió insta a seguir explorant la via del diàleg polític i rebutja l'opció d'armar els rebels, una opció que, segons Pinheiro, és "poc realista" i que "només portaria més lluita i més guerra civil". El líder de la comissió va afegir que primer "s'ha d'acabar amb la violència per poder pensar en el final del conflicte".

stats