GUERRA CIVIL A SÍRIA
Internacional 16/01/2013

Un centenar de morts en un atac a la universitat d'Alep

R. Gladstone / H. Saad
2 min
La gent omple l'escena de l'atac, a l'exterior de la facultat d'Alep. El míssil va impactar entre els dormitoris del càmpus i la facultat d'arquitectura.

THE NEW YORK TIMES / BEIRUT.Una sèrie d'explosions devastadores van afectar ahir el campus de la universitat d'Alep, la capital econòmica de Síria. Així van denunciar ahir tant activistes antigovernamentals com mitjans afins al règim un atac que representa un rebrot de violència en la lluita pel control de la ciutat més poblada del país. Els dos bàndols d'un conflicte que s'ha allargat dos anys van culpar-se de la matança i els activistes van dir que havien mort gairebé un centenar de persones.

Els contraris al règim del president sirià, Baixar al-Assad, també van explicar que hi havia tornat a haver escenes de violència en alguns suburbis de Damasc, la capital, on membres de l'opositor Exèrcit Sirià Lliure van estar combatent amb forces del govern. Les lluites van esclatar després d'uns dies d'atacs aeris del règim, destinats a esporgar insurgents d'algunes àrees estratègiques.

L'Observatori Sirià dels Drets Humans, un grup opositor amb base a la Gran Bretanya i amb una xarxa de contactes per tot Síria, va concretar les xifres de víctimes a les exlosions a la universitat d'Alep: més de vuitanta persones mortes i dotzenes de ferits. El centre educatiu continuava fent classes malgrat el caos i la falta d'aliments i productes de primera necessitat que han assolat altres parts de la ciutat.

Alep, situada al nord de Síria, ha estat sotmesa al setge del règim des del juliol, i és el camp de batalla d'unes forces insurgents i governamentals que comencen a endinsar-se en un conflicte estancat. La ciutat ha estat objectiu de molts bombardejos però l'àrea de la universitat fins ara no havia rebut.

Activistes antigovernamentals van relatar que l'edifici residencial de la universitat, que acollia tant estudiants com civils d'altres ciutats desplaçats pel conflicte, va rebre l'impacte de míssils de l'exèrcit sirià. L'agència de notícies estatal, SANA, no va especificar el nombre de víctimes però va dir que les explosions havien coincidit amb el primer dia d'exàmens. L'agència va atribuir la matança a almenys dos coets llançats pel que ells anomenen "terroristes", qualificació del règim per parlar dels opositors a Al-Assad.

Fotografies i vídeos penjats a internet per grups d'activistes i pels mitjans oficials mostraven una destrucció total a l'edifici d'apartaments, així com cotxes calcinats a l'exterior i cossos de víctimes escampats per l'escena.

Les Nacions Unides calculen que més de 60.000 persones han perdut la vida a Síria des que va començar la revolta contra el president Al-Assad, el març del 2011.

El president s'aferra al poder

Al-Assad es va distanciar dilluns de qualsevol possibilitat de renunciar al poder, segons va deixar clar el seu ministre d'Exteriors, Faisal Muqdad, en una entrevista a la BBC. Tot i que va anunciar que el president vol presentar-se a la reelecció quan se li acabi el mandat, l'any vinent, Muqdad va dir: "Estem obrint camí a la democràcia, o a una democràcia més profunda, i en un sistema democràtic no li dius a algú que no es pot presentar".

L'oposició ja ha reiterat que no considera la possibilitat d'entrar en cap diàleg polític per resoldre el conflicte mentre el president Al-Assad es negui a abandonar el càrrec.

stats