Internacional 28/06/2013

Europa avança els fons contra l'atur juvenil i Espanya rebrà 1.900 milions

Els líders dels 27 acorden avançar els 6.000 milions d'euros contra l'atur juvenil el 2014-2015. Van Rompuy i Barroso anuncien que hi haurà una quantitat "substancial" extra de diners que podria arribar als 8.000 milions en set anys

Agències
2 min

Brussel·lesEls caps d'estat i de govern de la Unió Europea han acordat definitivament aquest dijous a la nit avançar el pagament dels 6.000 milions d'euros del fons contra l'atur juvenil als propers dos anys. D'aquesta manera, els diners, acordats el mes de febrer, es gastaran entre el 2014 i el 2015, i no durant un període de set anys, com s'havia previst inicialment. A més, segons han explicat el president del Consell, Herman van Rompuy, i el de la Comissió, José Manuel Durao Barroso, hi haurà "més flexibilitat" i en els anys següents es podrien mobilitzar més recursos per fomentar el treball entre els joves, fins a "un total de 8.000 milions d'euros". Espanya rebrà 1.900 milions d'aquests 6.000 avançats.

"Més enllà dels 6.000 milions que vam reservar al febrer, hi haurà una quantitat substancialment més disponible per a la iniciativa pel treball juvenil", ha anunciat Herman van Rompuy en una roda de premsa des de Brussel·les. "Segons les projeccions, 8.000 milions d'euros en total", ha afegit.

L'ajut europeu per combatre l'atur beneficiarà especialment l'estat espanyol, que segons fonts del govern de Rajoy podria rebre uns 1.900 milions d'euros entre el 2014 i el 2015. El president espanyol, que ha marxat de la cimera sense oferir declaracions als periodistes, podria donar més detalls de l'acord avui.

El president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha assegurat que la resposta de la UE contra l'atur juvenil és "creïble", i no només perquè es concentra el pagament principal "en els propers dos anys", sinó també "perquè hi haurà més diners" disponibles.

El portuguès ha destacat que l'acord permet adreçar "el principal problema de les nostres societats, l'atur i, especialment, l'atur juvenil". Per Barroso, alguns estats de la UE, com Espanya, pateixen una "crisi social" que cal combatre compaginant les reformes amb la inversió pública. "A vegades les reformes no són suficients i requereixen temps. Per això també necessitem inversions, per combatre un dels problemes socials més aguts", ha indicat el president de la CE.

Amb tot, Van Rompuy ha recordat que "les polítiques de treball són principalment una responsabilitat dels governs nacionals" i que el rol de la UE és "donar suport als esforços" estatals.

stats