Internacional 17/08/2013

L'Àrea 51 existeix… però els extraterrestres no hi són enlloc

Documents desclassificats de la CIA confirmen l'existència de l'enclavament secret, on es van provar avions espia durant la Guerra Freda

Efe
2 min

WashingtonDocuments de la CIA han confirmat l'existència de la mítica base militar Àrea 51 a Nevada (EUA), tot i que no diuen res dels extraterrestres que, segons les teories de la conspiració, van ser traslladats a l'enclavament secret en què es van provar avions espia durant la Guerra Freda. Els documents, obtinguts per la Universitat George Washington, inclouen la primera referència oficial coneguda del lloc, creat per una ordre del president nord-americà Dwight Eisenhower a mitjans de la dècada del 1950.

Aquests informes, fins ara classificats, cobreixen el programa de disseny, desenvolupament i proves dels avions espia dels Estats Units des de l'inici de la Guerra Freda, quan Eisenhower va aprovar l'ús d'una zona a Nevada per als assajos de l'avió U-2, capaç de volar a gran altura i de cobrir distàncies molt llargues.

L'existència de l'Àrea 51 no era, de fet, un secret, però el fet que el govern mai en reconegués l'existència i el fet que des de la zona sortissin missions amb avions estranys va generar una infinitat de teories de la conspiració. D'aquestes, la més popular va ser la que assegurava que a l'indret es conservaven restes de tecnologia d'origen extraterrestre. Aquestes teories sostenen, entre altres coses, que a l'Àrea 51 van ser traslladades les restes d'una suposada nau extraterrestre que s'hauria estavellat a Roswell, Nou Mèxic, el juliol del 1947.

Una altra teoria sobre l'Àrea 51 sosté que els científics nord-americans van fer en l'àrea experiments de tolerància a la radiació sobre presoners de guerra japonesos, abans del llançament l'any 1945 de les primeres bombes atòmiques sobre les ciutats d'Hiroshima i Nagasaki.

Zona militar

L'abril del 1955, els oficials militars que planificaven el desenvolupament d'un avió espia van sobrevolar el desert de Nevada a la recerca d'un lloc adequat per a les proves secretes. Allà van trobar el que semblava una pista d'aterratges en unes salines anomenades Groom Lake, segons els documents recentment divulgats. L'àrea, que s'havia fet servir durant la Segona Guerra Mundial com un polígon per a l'artilleria aèria, va ser triada com el lloc per a la prova dels avions espia U-2 i la instrucció dels seus pilots.

Les primeres proves van tenir lloc l'agost del 1955. Es van provar avions espia com l'A-12, el D-21 i l'U-2, el propòsit dels quals era espiar la Unió Soviètica i els seus aliats. Alguns encara els utilitzen les Forces Aèries nord-americanes. De fet, l'àrea al desert de Nevada continua tancada i el seu espai aeri està prohibit per a les aeronaus civils.

stats