ELECCIONS ITALIANES
Internacional 23/02/2013

El líder antisistema Grillo exhibeix múscul en el tancament de la campanya italiana

Tanca amb una massiva concentració la campanya electoral a Itàlia

Sandra Buxaderas
4 min
LA FI DEL TSUNAMI TOUR Grillo va monopolitzar ahir l'atenció dels mitjans de comunicació italians amb un gran acte de fi de campanya al centre de Roma.

RomaEl còmic Beppe Grillo ha estat el gran protagonista de la campanya per a les eleccions legislatives italianes i ahir, últim dia per poder demanar el vot abans del dia de reflexió, no va ser una excepció. El xouman va monopolitzar l'atenció del tancament de campanya amb una gran manifestació a Roma a la simbòlica plaça de San Giovanni. No la va abarrotar -només ho ha aconseguit l'esquerra italiana- però va atreure desenes de milers de persones que s'han afartat de la corrupció i dels favoritismes i privilegis de gran part de la classe política italiana, així com de les retallades pressupostàries, que afecten sobretot les persones amb poder adquisitiu mitjà o baix.

"Els polítics que veieu cada dia aquí a Roma amb els seus cotxes blindats estan acabats", va vociferar ahir Grillo. "Rendiu-vos, sou invisibles, esteu rodejats, demaneu perdó", va escridassar-los el còmic.

El còmic, assenyalant la gentada de la plaça, va assegurar: "És el fenomen mediàtic més gran de tots els temps. És fantàstic". I després, ironitzant sobre els que treuen importància al seu moviment, va dir, dirigint-se al públic: "No vull ni llegir les dades sobre l'afluència d'avui. No és veritat, vosaltres no existiu, us hem posat amb el Photoshop... Déu meu, què hem fet!"

El líder d'aquest partit de creixement fulgurant va recordar que la tardor passada ningú hauria cregut que esdevindria la primera força a Sicília. "Aquests miracles, aquestes utopies, passen", va dir. Va subratllar que els seus diputats sicilians s'han retallat el sou un 75%, i els diners els han destinat a microcrèdits per als ciutadans. En la seva intervenció d'ahir, Grillo va criticar tant els partits com els sindicats i la banca, als quals fa responsables del declivi del poder industrial italià.

Possible segona força

El moviment de protesta que lidera Grillo, Cinc Estrelles, apareix en les enquestes internes d'alguns partits com a segona força a les eleccions convocades demà i dilluns, només per sota de la gran coalició de centreesquerra liderada per Pier Luigi Bersani, del Partit Demòcrata (PD). Fa només uns dies els últims sondejos oficials el situaven com a tercera força, amb un 16% de vots, per darrere del centredreta liderat per Silvio Berlusconi i per davant de l'actual primer ministre, Mario Monti, cada cop més desinflat.

La manifestació de Grillo, punt final del seu Tsunami Tour, es va iniciar amb polèmica perquè va excloure els periodistes italians, a qui acusa de boicot. Només va acceptar els estrangers i la italiana Sky. Després de tres hores d'amotinament dels professionals de la premsa, el Moviment va acabar deixant-los passar. La Manuela, arqueòloga de 30 anys, explicava que viu a França perquè a Itàlia no hi té futur. "Només una victòria de Cinc Estrelles pot ser una esperança de canvi que em permeti tornar".

El còmic genovès ha estat el blanc de tots els partits. El capdavanter en les enquestes, Pier Luigi Bersani, va criticar ahir el control ferri del còmic sobre el seu moviment: "Jo no sóc l'únic home al comandament, he fet primàries amb més de tres milions de persones, camino pel carrer i miro la gent als ulls", va comparar. També va censurar que el líder antisistema no hagi volgut ser entrevistat ni participar en cap debat televisiu. "Jo sóc fill d'un mecànic, no un milionari", va concloure. Bersani va tancar la campanya en un teatre romà. A escena hi va pujar el famós cineasta Nanni Moretti, conegut militant d'esquerra molt crític amb la direcció dels partits que l'han representada. Moretti va abraçar Bersani, però li va demanar que, si arriba al poder, faci una llei que impedeixi que un magnat televisiu com Berlusconi pugui arribar a primer ministre.

Berlusconi, per la seva banda, va participar ahir només en vídeo "per una conjuntivitis" al míting final del seu partit. "No temo ningú, però Grillo és perillós per al país", va dir. L'ex primer ministre va insistir en la gran promesa electoral, la restitució als italians del que han pagat en concepte d'impost de béns immobles, però aquest cop va afegir que, si calia, posaria diners de la seva butxaca. "Tinc prou capital per poder respondre amb els meus diners als ciutadans", va dir.

"Polítiques tenaces"

Mario Monti, que va tancar campanya en un teatre de la senyorial ciutat de Florència, va dirigir-se a la gran massa d'indecisos -almenys un de cada cinc italians- alertant-los de no creure "en promeses falses". "Es poden penedir d'haver donat el seu vot i que al final s'hagi de cridar un govern tècnic per apagar el foc. Itàlia està encara en plena emergència, i només arribarà a créixer amb les polítiques tenaces iniciades recentment", va dir.

Tot i les crítiques a Grillo, els partits tradicionals no han sabut escoltar l'afartament de tants italians amb els privilegis de la classe política. D'ençà que va començar la crisi econòmica, el Parlament no ha fet cap gest significatiu per retallar les despeses exorbitants de salaris, pensions i cotxes oficials, i, en canvi, ha retallat despesa social i ha apujat taxes als italians.

stats