INTERVENCIÓ A MALI
Internacional 28/01/2013

Els aliats, a punt de recuperar Tombouctou

S. Erlanger / L. Polgreen
2 min
Un soldat francès dalt d'un tanc camí de Tombouctou, una ciutat 
 Que les tropes malianes i occidentals volen recuperar.

THE NEW YORK TIMES / PARÍS/KONATropes franceses i malianes van començar ahir a aconseguir el control de la llegendària ciutat comercial de Tombouctou, en l'últim pas del ràpid avanç de l'ofensiva que, liderada per París, pren territori als combatents d'Al-Qaida que ocupen el nord de Mali.

Els militants islamistes han retrocedit cap al nord per evitar els bombardejos aeris, tancs i infanteria que han destruït les seves bases.

Les forces franceses i malianes van poder controlar l'aeroport de la ciutat i a partir d'allà intentaven assegurar totalment Tombouctou, Patrimoni de la Humanitat per la Unesco i laberint de mesquites antigues, monuments i cases de fang. "Tombouctou és delicada. No pots entrar-hi així com així", explicava un combatent sota condició d'anonimat. La presència d'islamistes a la ciutat va provocar ira entre la comunitat internacional en veure com havien destruït antiquíssims santuaris dedicats als sufís, una branca moderada de l'islam. Durant el seu control de la ciutat també van imposar-hi una xaria estricta, incloent-hi amputacions als lladres i lapidacions als adúlters. Un habitant de Tombouctou que havia sortit de la ciutat va explicar ahir que un amic seu li va enviar un SMS des de dins per explicar-li que tropes governamentals patrullaven els carrers, però no en va donar més detalls.

S'espera que les tropes també avancin cap a la gran ciutat de Kidal, que encara és en mans rebels. Juntament amb Gao -una localitat que des de dissabte és sota control aliat-, Kidal i Tombouctou són les tres ciutats que des de l'estiu estaven sota mans dels grups jihadistes de la regió del Sahel. La presa dels principals punts estratègics de Gao va suposar una de les victòries més importants d'aquest cap de setmana. El portaveu del ministeri de Defensa francès, Thierry Burkhard, va dir ahir a la ràdio Europe 1 que els francesos cedien el control de Gao a tropes del Níger i el Txad. La ciutat se situa a uns 1.000 quilòmetres de Bamako, la capital.

Les autoritats militars van dir ahir que l'alcalde de Gao, Sadou Diallo, que s'havia refugiat a Bamako durant l'ocupació, havia recuperat ja el seu càrrec al capdavant de l'administració local.

Mentre les tropes franceses i malianes avancen al nord, les tropes africanes que participen en una força regional d'intervenció formada per uns 7.700 efectius arribaven al país, malgrat els problemes logístics que els suposa la falta d'avions per traslladar-los al país.

Els Estats Units van comprometre's ahir a donar 50 milions d'euros per reforçar la intervenció multinacional, i van afegir que donarien 250 milions d'euros més per ajudar al desenvolupament de la regió.

Els jihadistes abandonen, per ara

La cadena qatariana Al-Jazira va emetre un comunicat d'Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI) en què el grup jihadista deia que abandonava temporalment algunes de les ciutats que fins aleshores controlava però que preveia tornar-hi amb molta més força i resistència.

Els rebels aparentment van refugiar-se al nord, al desert del Sàhara, des d'on alguns experts en aquest tipus de formacions extremistes temen que puguin lliurar una guerra de guerrilles.

stats