Internacional 01/03/2016

"Hi haurà una crisi humanitària a la frontera entre Grècia i Macedònia", alerta un cooperant de MSF

Uns 12.000 refugiats han quedat atrapats a Idomeni pel tancament dels passos a la ruta dels Balcans

Cristina Mas
2 min
Un home transporta llenya per escalfar-se al camp d'Idomeni

BarcelonaUnes 12.000 persones estan atrapades a la frontera entre Grècia i Macedònia, tancada des de la setmana passada al pas dels refugiats. Al campament més proper a Idomeni, dissenyat per acollir-hi unes 1.500 persones, n'hi ha més de 9.500, explica a l'ARA Andonis Rigas, coordinador de Metges Sense Fronteres (MSF). Unes 2.500 més estan repartides en els dos campaments que ha muntat l'exèrcit grec en les darreres setmanes.

La frontera està totalment tancada des que dilluns es van produir aldarulls quan els refugiats, desesperats per les últimes restriccions imposades per les autoritats Macedònies, van intentar saltar al frontera. La policia macedònia va llançar gasos lacrimògens contra els refugiats, fins i tot a les criatures.

"Ens estem encarregant de repartir aliments i mantes i no hem pogut evitar que un centenar de persones passessin la nit al ras. L'única bona notícia és que fa bon temps per l'època", explica Rigas. Aquest matí hi ha hagut una nova manifestació dels refugiats, però aquest cop no s'han acostat a la tanca. Rigas critica que "hi ha molt poc personal de l'ONU, que no està fent l'esforç que caldria".

Malgrat el tancament del pas, que els barra el camí fins als països del centre i del nord d'Europa, centenars d'immigrants continuen arribant a Idomeni, tot i que les autoritats gregues han deixat de portar-los en autobusos. "Viatgen des d'Atenes fins a Salònica en tren i des d'allà continuen a peu o en taxi", afegeix el treballador humanitari. "La gent vol arribar al centre d'Europa i no hi ha cap tanca ni cap policia que els pugui aturar", afegeix Rigas.

MSF i les altres ONG que treballen assistint els refugiats (la majoria són sirians i iraquians) estan especialment preocupats per la salut de les criatures, que representen el 35% dels refugiats. Més de 110.000 refugiats han arribat a Grècia aquest 2016.

"Les condicions són molt dolentes. Hi ha moltes criatures malaltes que estan tossint. La nit de dilluns va ploure molt i només teníem refugi en una tenda", explica a l'agència France Presse Hassan Rasheed, un refugiat iraquià de 27 anys. "Fa quatre dies que esperem a creuar la frontera".

Des de la setmana passada, quan Macedònia i la resta de països a la ruta dels Balcans van començar a restringir el pas des de Grècia, uns 30.000 refugiats han quedat atrapats en el país més colpejat per la crisi de l'euro, que s'ha convertit en la principal porta d'entrada a Europa des de Turquia. Després que Àustria anunciés que restringiria a 80 persones diàries l'entrada de refugiats al país, els seus veïns, des d'Eslovènia, fins a Sèrbia i Hongria han anunciat que només deixaran passar un total de 580 persones al dia i que només acolliran sirians i iraquians que tinguin la seva documentació en regla.

MSF està a l'espera del pla que proposin les autoritats gregues, que en els últims dies han intentat limitar el flux de refugiats entre les illes gregues i la capital, per intentar descongestionar els camps d'Idomeni. "Si s'acumulen aquí tots els refugiats que estan arribant a Grècia tindrem un desastre humanitari", adverteix el cooperant.

stats