INCERTESA PEL LÍDER BOLIVARIÀ
Internacional 05/01/2013

Veneçuela, pendent Del 'pacte de l'Havana'

Les especulacions sobre el "delicat" estat de salut d'Hugo Chávez s'accentuen a cinc dies per al seu acte de jurament, on pocs compten que hi sigui. Mentrestant, a Cuba es decideix el futur polític del país.

Carola Solé
3 min
CHÁVEZ A L'ALTAR
 Els seguidors de Chávez resen perquè es recuperi després que els últims comunicats han alertat del seu "delicat" estat de salut.

CARACAS"Conegui els detalls del pacte de l'Havana ", convida La Patilla, la web d'informació i rumors més seguida a Veneçuela, amb el reclam d'una imatge d'una copa de rom i un Cohiba fumejant. A l'article, que firma un tal L.P., es desentranyen les suposades reunions que l'alt govern de Veneçuela ha mantingut aquests dies a l'Havana amb el president cubà, Raúl Castro, i el seu vicepresident, Ramiro Valdés, per pactar la transició "en pau i sense traïcions" del chavisme davant l'eventual mort del president, Hugo Chávez.

Mentrestant, a Twitter, el Frankie, un jove emprenedor de trenta anys, comparteix amb els seus seguidors el següent pensament: "El que volen fer amb Chávez ja s'ha fet… llegeixin El Cid Campeador ". La teoria que el mandatari podria ser el nou Díaz de Vivar, mort però encara en la lluita, és només una de les que circulen per la xarxa social. Als carrers de Caracas tampoc es parla de res més. "Com que el president és un home molt astut… això que diuen que està mort, jo crec que no, aquest vindrà el 7 o el 8 ja preparat per insultar-nos, jo espero veure'l", comenta la María, una dona jubilada de 72 anys.

Quan només falten cinc dies per a l'acte d'investidura del quart mandat de Chávez, ja es dóna per feta la seva absència, i l'onada de rumors i elucubracions que s'han generat a Veneçuela sobre la salut presidencial i la transició que es prepara al país és variada i extensa.

Infecció pulmonar "severa"

L'únic que ha quedat clar és que bona part del futur polític del país s'està decidint a l'illa dels germans Castro, on Chávez va sotmetre's a la seva quarta operació fa més de tres setmanes. El que ja s'ha batejat com el pacte de l'Havana , en contraposició a l'anomenat Pacte de Punto Fijo , del 1958, en què els dos partits tradicionals van signar l'alternança de poder que va durar quaranta anys, s'ha fet necessari davant l'estat "delicat" de Chávez, que, segons l'últim comunicat oficial, lluita contra una infecció pulmonar "severa".

Els viatges coneguts a l'Havana de Maduro o del germà gran del president i governador del seu estat natal, Adán Chávez, s'han combinat amb d'altres de clandestins com el de Diosdado Cabello, el segon home fort del chavisme i president del Parlament, que dijous admetia que hi ha anat i tornat "tots aquests dies" sense que ningú ho sabés. A Cuba, segons van reconèixer Maduro, el delfí, i Cabello, l'home amb domini militar del chavisme, tots dos van jurar "davant del Comandant" estar "units" davant del poble, un gest per intentar fer callar tots els rumors sobre les seves disputes internes.

A més de la important elecció avui a la presidència del Parlament, on s'espera que Cabello sigui reelegit i es ratifiqui com l'home que podria assumir la presidència del país de manera interina si Chávez no pogués jurar el càrrec, el chavisme ha d'anar definint possibles estratègies per al 10 de gener: si aconsegueixen que Chávez assumeixi el càrrec, per exemple, a l'ambaixada de l'Havana davant el Tribunal Suprem de Justícia; si declaren la seva absència temporal i obren un marge de tres mesos prorrogables perquè torni al país, o si deixen en mans de Cabello la presidència o opten perquè Maduro assumeixi el càrrec, tot i que el seu govern ja estaria esgotat.

L'oposició, desorientada

I l'oposició? Què prepara? Si a Cuba es desenvolupa el pla de l'Havana , a Caracas l'oposició intenta buscar la llum entre el desànim i la falta d'un capità a bord. Després de la gran patacada de les eleccions regionals del desembre, on dels set líders regionals només en van sobreviure dos, l'excandidat presidencial, Henrique Capriles, i Henri Falcón, dissident del chavisme, les forces antichavistes entomen l'escenari transitori en hores baixes.

Tot i que Capriles seria l'opció més factible -va obtenir els millors resultats històrics del bloc opositor a les eleccions presidencials de l'octubre (44%) i s'ha fet un nom al país després de la seva maratoniana campanya poble per poble-, l'oposició no l'ha designat formalment com a candidat.

Els analistes consideren que unes eleccions a curt termini no beneficiarien l'antichavisme per l'efecte emotiu que tindria entre l'electorat la desaparició del líder del poble . Mentre la transició es forja secretament entre l'Havana i Caracas, l'únic que els queda als veneçolans és seguir atents als nous capítols del serial. I, com resumeix el periodista i escriptor Alberto Barrera Tyszka, el més normal són els rumors perquè "en aquesta telenovel·la cubana els comunicats oficials són himnes i els metges del pacient són muts".

stats