EL FUTUR DEL CHAVISME
Internacional 11/01/2013

Veneçuela es juramenta: "Tots som Chávez"

El chavisme va fer ahir una demostració de força als carrers de Caracas. El que havia de ser l'acte d'investidura del president va convertir-se en un gran acte de suport i solidaritat amb Hugo Chávez.

Carola Solé
3 min
Els chavistes que van inundar ahir  Caracas van armar-se amb tot d'articles de suport al líder bolivarià: samarretes, cartells, gorres i fins i tot ninots.

CARACASManuel Fernández, un treballador petrolier de 48 anys, envolta la seva samarreta vermella amb una banda presidencial de paper on es llegeix "#TotsSomChávez". Amb els seus companys de feina avança entre la multitud cap al palau de Miraflores per participar en la "juramentació popular" organitzada per l'oficialisme. "Hem vingut a rebre el jurament del nostre president. Ens juramentarem tot el poble de Veneçuela perquè se sàpiga que cada home que és aquí és un chavista, és un comandant de la revolució", explica el Manuel, que ahir va fer 500 km de carretera per ser a Caracas.

"Chávez mai ha tingut vacances. Ni un sol dia, ha pogut descansar, des que va arribar al govern. Gaudeixi del seu permís com si fossin unes vacances, president!", crida al costat del Manuel la Zulai, provinent de l'estat Bolívar, del sud-est del país.

Amb fotografies del líder socialista, samarretes amb la seva mirada estampada i cartells que deien "Jo també sóc Chávez" o "Jo vaig votar per Chávez", l'oficialisme celebrava ahir un emocionat acte d'homenatge al president, Hugo Chávez, que no va poder ser a la presa de possessió del seu quart mandat.

Tot i que la multitud va col·lapsar les principals avingudes del centre de la capital durant tot el matí, l'eufòria habitual de les concentracions estava continguda i els sentiments eren contradictoris. Alguns no podien amagar les llàgrimes pensant que potser el seu president no podria tornar al país. "Déu no ens el pot prendre", plorava la Maria, una jubilada de 65 anys.

Convalescent a l'Havana de la seva quarta operació de càncer des de fa un mes, Chávez ha estat el gran absent del dia que la Constitució establia per a la seva investidura. Un acte que, finalment, ha quedat ajornat després de l'aval del Tribunal Suprem de Justícia.

A la premsa, columnes i editorials seguien debatent la decisió de l'alt tribunal de legitimar un acte d'investidura ajornat i la continuïtat del govern sense que el mandatari el pogués designar. "¿Ha començat el nou període?, ¿Quina és la norma que legitima les actuals autoritats?, ¿Algú sap per quant temps és l'ajornament?, ¿I el temps del permís per a la curació? ¡Imaginin vostès la incertesa en què estem!", escrivia el sociòleg Luis Pedro España al diari El Nacional .

Tímid suport regional

Mentre el poble chavista recorria sota un sol intens els carrers cèntrics de Caracas, a Miraflores la tarima de personalitats ja estava preparada. La convocatòria a tots els presidents de països amics de l'Amèrica Llatina va quedar reduïda al president incondicional de Bolívia, Evo Morales, el de l'Uruguai, Pepe Mujica, i el de Nicaragua, Daniel Ortega, que van fer vots per a la recuperació del mandatari, de 58 anys. La resta de governs van optar per enviar-hi ministres d'Exteriors o altres alts funcionaris. En total 23 països van participar en l'acte d'homenatge a Caracas.

El líder de la coalició opositora, Henrique Capriles, que assegurava que havia fet algunes trucades a cancelleries de les nacions veïnes, es felicitava que la majoria no es prestessin al "joc polític" d'un partit que, des del seu punt de vista, ha vulnerat la Constitució. Capriles, però, ha mantingut la seva paraula de no buscar la confrontació enviant els seus seguidors al carrer. Amb l'acte d'ahir quedava instal·lat el nou període constitucional, amb el vicepresident, Nicolás Maduro, i no el president del Parlament, Diosdado Cabello (com interpreta l'oposició la carta magna), al capdavant. Gladis Marina, una professora de 45 anys, resumia el que molts pensaven ahir a la marxa: "Maduro és excel·lent, però cap és com Chávez".

stats