BALCANS
Internacional 22/05/2012

La UE insta Sèrbia a continuar la via europeista

Ara
2 min

BARCELONA.La victòria per sorpresa de l'ultranacionalista Tomislav Nikolic en la segona volta de les eleccions presidencials de diumenge a Sèrbia preocupa la Unió Europea. Brussel·les va instar ahir el nou president a mantenir la via europeista del seu predecessor i a continuar amb les reformes per avançar cap a la futura integració al bloc.

"En aquestes eleccions els serbis han ofert un clar missatge de suport a la continuïtat de la política d'orientació europeista del govern", van subratllar ahir en un comunicat conjunt els president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, i el del Consell, Herman van Rompuy. Segons tots dos, Belgrad "ha d'avançar ràpidament cap al següent pas de la integració europea: l'inici de negociacions d'adhesió un cop es compleixin les condicions necessàries". Sèrbia va obtenir al març l'estatut de país candidat a l'adhesió, però encara no té una data per començar les negociacions.

Nikolic, l'aliat polític de Milosevic

El nou president serbi, Tomislav Nikolic, diumenge va voler silenciar els rumors d'un rumb propi i va assegurar que el país "no es desviarà del camí europeu", però alhora va jurar que no abandonaria els "serbis de Kosovo". Són justament les dues qüestions que més preocupen Brussel·les per garantir l'estabilitat als Balcans. Durant l'última campanya, Nikolic ha transformat el seu discurs radical i l'ha virat cap a Europa, però la majoria d'analistes donen per fet que el procés d'adhesió s'alentirà amb el nou president, que durant la dècada dels 90 va ser viceministre del govern de l'autoritari Slobodan Milosevic.

Però Nikolic no tindrà les coses fàcils. A la greu crisi econòmica del país s'hi suma que no té prou força al Parlament per garantir un govern estable. La formació del ja expresident, el proeuropeu Boris Tadic -del Partit Democràtic-, i el partit socialista ja van acordar fa dues setmanes, després de les eleccions legislatives, reeditar la coalició que mantenien fins ara.

stats