Internacional 22/06/2013

La UE fracassa en l'intent de fixar les regles de futurs rescats bancaris

L'Ecofin es tornarà a reunir dimecres per desencallar l'acord. Sí que sembla indiscutible que els dipòsits que no superin els 100.000 euros sempre estaran garantits

Efe
3 min

LuxemburgEls ministres de Finances de la Unió Europea (UE) no han assolit aquest dissabte a la matinada un acord polític per fixar les regles dels futurs rescats bancaris a Europa i han decidit tornar a reunir-se dimecres.

Així ho ha assegurat el ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, al final d'una intensa reunió de l'Ecofin que ha durat 21 hores i que no ha servit per pactar la futura directiva de reestructuració i resolució bancària de la UE, que pretén que siguin els bancs i els creditors els que paguin la factura en casos de fallides i no els contribuents.

"Estem a prop d'un acord però encara no estem definitivament aquí i per això hem decidit no forçar res i tornar a reunir-nos dimecres", ha assenyalat Schäuble, que s'ha mostrat confiat que la setmana que ve s'aconseguirà "un bon resultat".

La reunió se celebrarà un dia abans de la cimera dels caps d'estat i de govern de la UE, en un escenari similar al que ja va passar quan van haver de tancar 'in extremis' al desembre el supervisor bancari únic abans d'un Consell Europeu.

L'objectiu de la directiva és establir una jerarquia que aportarà claredat en el futur sobre quins creditors i en quin ordre es poden veure sotmesos a quitances, començant pels accionistes, deute subordinat i bons júnior i sènior i finalment dipòsits no assegurats.

També es vol evitar que es repeteixin casos com el de Xipre, quan l'Eurogrup va acceptar imposar inicialment una taxa especial als dipositants de menys de 100.000 euros, fet que va provocar una polèmica sense precedents a l'illa i en altres països de l'eurozona perquè es trencava la normativa europea relativa a la garantia per als petits estalviadors.

El ministre espanyol d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, ha assenyalat a la sortida de la reunió que "els dipòsits de menys de 100.000 euros estan absolutament coberts, així com els dipòsits de més de 100.000 en mans de pimes i persones físiques".

On els ministres s'han "encallat", ha explicat, ha estat en el percentatge de passius dels bancs que poden patir pèrdues i en el dels que poden ser eximits o parcialment exclosos en circumstàncies excepcionals i sota estrictes condicions.

En l'última versió del text que han negociat els ministres s'estableix que la suma màxima de passius que podria ser eximida equival al 5% del total de passius del banc.

Tanmateix, aquesta exclusió només pot ser aplicada després que un 8% del total de passius –incloent-hi els fons propis– hagi estat sotmès a quitances i només si els diners que falta llavors per rescatar el banc està cobert per altres vies de finançament, altres creditors o taxes sobre la banca en un termini de tres anys.

A més, la presidència irlandesa ha proposat vincular aquesta flexibilitat nacional a la mida dels bancs en dificultats i la grandària dels fons nacionals de resolució que es crearan en els estats membres.

Aquests fons nacionals poden ser nous o ajuntar-se amb els fons de garanties de dipòsits, han de ser finançats amb aportacions de les entitats financeres i assolir un cert nivell de cobertura.

La UE estudia també introduir una salvaguarda per evitar una fragmentació del mercat interior, de manera que la Comissió Europea (CE) hauria de ser informada per part de les autoritats de resolució nacionals abans d'una exclusió de passius i fins i tot tenir poder de veto si no la veu viable o supera un percentatge del total de passius.

El ministre irlandès de Finances, Michael Noonan, que ha presidit les negociacions, ha justificat el fracàs de la trobada dient que tots sabien que "seria una reunió molt difícil", encara que ha destacat que els treballs han permès acostar posicions entre els països.

De Guindos ha assegurat que Espanya hauria preferit aconseguir avui un acord perquè se sent "còmoda" dins dels marges estudiats, però s'ha mostrat convençut que serà possible superar les dificultats en la reunió de dimecres.

stats