29/06/2013

El Turó Turquesa de Mongòlia

2 min

Dimecres els mongols van renovar la confiança en Tsakhiagiin Elbegdorj per a un segon mandat com a president de la república. Les eleccions es van celebrar com és habitual amb total normalitat demostrant de nou la solidesa d'aquesta gegantina democràcia amb una superfície equivalent a 50 vegades la de Catalunya i una població de tan sols 2,9 milions d'habitants.

El president reelegit és el màxim dirigent del Partit Demòcrata (PD), situat al centre de l'espectre polític, i fa 23 anys va encapçalar la revolució democràtica que va provocar la caiguda del règim comunista. El candidat del socialdemòcrata Partit del Poble Mongol ha quedat en segona posició seguit de la candidata del també excomunista Partit Revolucionari del Poble Mongol (PRPM), que encapçala l'expresident Nambaryn Enkhbayar des de la presó, on compleix condemna per corrupció. Així, el PD manté la presidència, a més de dirigir el govern de coalició amb el PRPM i els Verds.

Els darrers deu anys, la política del país ha girat de forma especial al voltant dels recursos naturals que amaga el subsòl de l'estepa i que fan de Mongòlia un dels països potencialment més rics del món. La seva explotació ha provocat que l'economia hagi experimentat creixements inaudits del 17% el 2011 i el 12% el 2012, fent de Mongòlia un dels cinc països del món amb un creixement econòmic més elevat.

Actualment, el projecte més emblemàtic és la mina Oyu Tolgoi -Turó Turquesa-, descoberta el 2001 en un indret aïllat del Gobi i que hauria d'iniciar les seves operacions en qüestió de dies. Es considera la mina de coure i or més gran del planeta, amb una longitud de 32 quilòmetres. El 2020 ja produirà 450.000 tones de coure a l'any i representarà el 35% del PIB de Mongòlia.

"Nacionalisme de recursos"

Val a dir que no va ser gens fàcil que el projecte arribés a bon port, ja que el govern ha sabut jugar amb l'anomenat "nacionalisme de recursos". Complexes negociacions van conduir finalment a un acord d'explotació amb el gegant angloaustralià Rio Tinto i el canadenc Turquoise Hill Resources per construir i explotar la mina: l'estat mongol rebrà més del 50% dels beneficis, un cop amortitzada la inversió inicial de 6.200 milions de dòlars aportats per Rio Tinto. Tanmateix, una diferència d'última hora en el valor final de la inversió ha provocat l'ajornament de la inauguració de la mina.

D'altra banda, existeixen serioses objeccions mediambientals. Algunes veus alerten d'efectes nocius si no es prenen dràstiques mesures de control: pol·lució d'aqüífers i generació de núvols de pols causats per l'extracció diària de 70.000 tones de roca. Aquests factors facilitarien una desertificació accelerada de l'entorn que impossibilitaria la supervivència de la població nòmada. Un altre problema serà la via de sortida del coure i l'or, ja que ara per ara només és possible per la Xina.

Tot indica que la victòria de Tsakhiagiin Elbegdorj facilitarà l'entrada en funcionament de la mina Turó Turquesa, però encara queden incògnites per resoldre, especialment si els beneficis de la mina repercutiran en la millora de les condicions de vida dels ciutadans mongols. És l'eterna qüestió dels recursos naturals.

stats