PRIMAVERA ÀRAB
Internacional 08/02/2013

Tunísia va a la vaga general amb el govern islamista en crisi

Ennahda desautoritza el primer ministre i rebutja la sortida del govern tecnocràtic

Cristina Mas
3 min
Un grup de dones ploren i es manifesten al costat de l'ambulància que traslladava a casa seva les restes del líder de l'esquerra assassinat dimecres.

Barcelona.Tunísia travessa la crisi política més profunda des de la revolució que va enderrocar la dictadura de Ben Ali i va desfermar l'onada de canvi al nord d'Àfrica. En un país sense tradició de crims polítics, l'assassinat d'un conegut dirigent de l'esquerra, mort dimecres a trets a la porta de casa seva, ha caigut com una bomba en un moment en què el govern estava molt debilitat per les divisions internes i la falta de suport popular. Després de dos dies de protestes, Tunísia camina avui cap a la primera vaga general des del 1978. Això mentre el principal partit de la coalició de govern, l'islamista Ennahda, ha desautoritzat el seu primer ministre i ha rebutjat la seva proposta de formar un executiu tecnocràtic per calmar els ànims.

Les protestes per l'assassinat de Chokri Belaïd, secretari general del Moviment de Nacionalistes Demòcrates, van continuar ahir arreu del país. Les manifestacions reclamen la dimissió del govern, acusat per la família d'haver ordenat l'atac, per fer callar les crítiques del líder marxista, que denunciava a tot arreu la falta de democràcia i la violència de les milícies islamistes. L'atemptat no ha estat reivindicat però sigui com sigui el govern n'és considerat responsable per acció o omissió. Ahir la policia va fer una demostració de força contra els manifestants a Tunis i sobretot a Gafsa, la capital de la regió minera que va protagonitzar una revolta contra Ben Ali el 2008, sufocada per la repressió. "El govern d'Ennahda ha fracassat tant en el terreny polític com en l'econòmic. A les regions de l'interior hi ha la mateixa misèria que sota la dictadura: l'atur és el problema número 1. I tampoc es pot dir que ara tinguem llibertat: només cal veure com ens ha atonyinat avui la policia. Aquest govern ha de plegar, perquè no pot donar resposta als somnis dels tunisians i la seva revolució", explicava per telèfon Adnane Hajji, líder sindical a la conca de fosfats. A Tunis els manifestants van cremar una comissaria de policia i en diverses poblacions les seus d'Ennahda van ser atacades.

Vaga i jornada de dol

Totes les forces de l'oposició, a dreta i esquerra, es van unir dimecres per exigir la dimissió del govern, van anunciar la seva retirada del Parlament i van convocar per avui vaga general, coincidint amb l'enterrament de Belaïd. El sindicat d'advocats i el de magistrats ja es van posar en vaga ahir, com els professors de la Universitat de Manouba, la més gran de Tunísia.

Ahir al matí la UGTT, la principal central sindical, va anunciar que secundava la convocatòria: serà la primera vaga general que viu el país en dècades (les que van derrocar Ben Ali es van convocar de manera parcial i en dies consecutius a les principals ciutats del país). Davant la perspectiva d'una nova jornada de tensió França va alertar els seus residents i va ordenar tancar les seves escoles a tot el país.

Per calmar els ànims el primer ministre Hamadi Jebali havia anunciat a última hora de dimecres la dissolució del govern i la formació d'un executiu tecnocràtic fins a la convocatòria d'eleccions.

Crisi interna a Ennahda

Però ahir el seu propi partit el va desautoritzar: "El primer ministre no va demanar l'opinió del seu partit", va declarar el vicepresident d'Ennahda, Abdelhamid Jelassi. "Pensem que Tunísia necessita un govern polític i continuarem les converses amb altres partits per a la formació d'un govern de coalició".

Les tensions internes dins d'Ennahda -que ja s'havien manifestat amb l'oposició de Rachid Gannouchi, líder del partit, a destituir el seu gendre del capdavant del ministeri d'Exteriors per l'escàndol de corrupció que va destapar una bloguera- han esclatat. "Tunísia està en un punt d'inflexió que accelerarà les coses. Està canviant la correlació de forces i l'escissió a què s'aboca Ennahda entre el camp més democràtic de Jebali i l'ala més dura de Ganouchi és imminent", explica l'analista Sélim Kharrat.

Si no es nomena un nou govern aviat -cosa que segons els juristes tunisians hauria de sorgir d'un acord a l'Assemblea Constituent que sembla molt improbable -les tensions al carrer continuaran creixent. Alguns testimonis asseguren que en la repressió de les protestes no només hi participa la policia, sinó també bandes de joves i milícies islamistes. Davant d'un escenari de caos i desgovern caldrà prestar atenció a la reacció de l'exèrcit, que ha estat la principal font d'estabilitat en la transició tunisiana.

stats