MEDI AMBIENT
Internacional 12/09/2017

Troben una fossa amb 300 tones de porcs morts a la Xina

El país és el principal productor de bestiar porcí al món

Ara
3 min
Troben una fossa amb 300 tones de porcs morts a la Xina

BarcelonaNo hi ha any que la Xina no sorprengui el món amb un nou escàndol mediambiental: el 2008 va ser la llet contaminada, el 2011 els melons explosius i aquest gener una cinquantena de fàbriques que elaboraven condiments alimentaris falsos per a empreses com Knorr i Nestlé. L’últim cas ha sortit a la llum aquesta setmana, quan l’agència de notícies xinesa Xinhua va informar de la detenció de cinc persones per haver enterrat il·legalment les despulles de desenes de milers porcs.

Els animals haurien sigut enterrats entre el 2013 i el 2014 en tres llocs diferents i es calcula n’hi podria haver fins a 300 tones. La policia creu que Shi Zheng, gerent de la companyia que hauria abocat els cossos a la fossa, hauria decidit no incinerar els animals i enterrar-los de manera il·legal. Zheng és actualment a la presó per un cas no relacionat amb la investigació.

Des que els Estats Units van abandonar l’Acord de París contra el canvi climàtic, la Unió Europea ha insinuat aliances en aquesta matèria amb la Xina. L’1 de juny el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va assegurar que “els buits d’uns són ocupats per altres” i va afegir que considerava molt positiu tenir al costat la Xina en la lluita contra el canvi climàtic.

Les tensions entre la Xina i Europa en matèria climàtica i alimentària han sigut moltes al llarg dels anys. Últimament, però, l’actitud del govern xinès contra la contaminació i la desaparició de l’aliat nord-americà havia acostat posicions amb Europa. La Xina, a més, està intensificant la seva lluita contra la contaminació de l’aire, el sòl i l’aigua amb una nova ronda d’inspeccions per fer complir les noves mesures aprovades pel govern. Tot i això, aquest últim escàndol torna a posar sobre la taula els problemes del país en qüestions mediambientals.

Segons informes difosos pels mitjans oficials xinesos, el cas dels porcs enterrats havia sigut denunciat durant anys pels habitants de la zona, sense que el govern fes res. Els veïns es queixaven d’una pudor forta i rància prop dels seus domicilis, però el ministeri de Medi Ambient només hi va posar atenció aquest últim mes.

L’agència agrícola xinesa va descartar cap cas de febre aftosa i de la variant H7 de la grip aviària i va afirmar que en les proves fetes a la població pròxima a la troballa no van detectar cap amenaça de virus que s’estengués dels animals als humans. El ministeri d’Agricultura xinès va reclamar una investigació completa de l’assumpte i va exigir a les autoritats de la província de Zhejiang -on van ser enterrats els porcs- millorar el control en la manipulació d’animals vius i morts.

Les autoritats van ordenar ahir que l’agència de seguretat pública, els ministeris d’Agricultura i Medi Ambient i el govern local s’assegurin col·lectivament que no queden cadàvers enterrats. De moment, ja se n’ha recuperat 220 tones.

La Xina és el principal productor de bestiar porcí del món i un dels principals consumidors de carn d’aquest animal, que apareix en gran part de la seva dieta bàsica. No és la primera vegada que la carn de porc protagonitza una crisi alimentària al país. L’any 2013 els cadàvers de 6.000 porcs van aparèixer flotant al riu Huangpu, que subministra aigua a la ciutat de Xangai, on viuen 23 milions de persones.

Segons informa The Guardian, la contaminació de l’aire és responsable de la mort prematura d’un milió de persones a l’any a la Xina, però la contaminació de l’aigua i el sòl representa un problema igualment greu. L’any 2012 un alt funcionari xinès va admetre que el 20% dels rius xinesos era absolutament tòxic. Segons The Economist, una enquesta del govern del 2014 va trobar que 250.000 quilòmetres quadrats havien sigut contaminades per plom, cadmi i arsènic.

stats