Internacional 21/02/2017

Troben 74 cossos ofegats a la costa de Líbia

La ruta del Mediterrani central és la més mortífera per als immigrants i refugiats

Ara
2 min
Troben 74 cossos ofegats a la costa de Líbia

BarcelonaEl drama d’un Mediterrani convertit en un cementiri de joves i els seus somnis no s’acaba. La Mitja Lluna Roja de Líbia va trobar dilluns a la tarda els cossos de 74 subsaharians i les restes d’una precària embarcació inflable a la platja de Zawiya, a l’oest del país. Es tem que la xifra total de víctimes pugui ser encara pitjor, perquè aquestes barcasses de goma –conegudes com a 'dinghis-solen'– podien transportar més gent: segons l’Organització Internacional per a les Migracions, la pastera havia sortit de Líbia dissabte amb 110 persones a bord. Fonts de l’ONG van confirmar a l’ARA que tots els cossos recuperats eren homes d’origen africà. L’escena era dantesca: una filera de bosses de cadàvers arrenglerades sobre la sorra, davant el que quedava de l’embarcació, restes de plàstic i fustes. Segons va informar Mohammed al-Misrati, portaveu de l’entitat, les autoritats van traslladar-los a la fossa comuna per als immigrants sense identitat que s’ha habilitat a la capital, Trípoli.

http://www.ara.cat/internacional/Mare-Mortum_0_1673832668.htmlSi l’any passat van morir a la ruta del Mediterrani central almenys 4.579 persones (dada de morts registrades; molts cossos no s’arriben a trobar mai). El 2017 no comença millor: es tracta del naufraig més massiu que ha atès fins ara la Mitja Lluna Roja local.

Mark Farrell-Javits, que treballa com a logista de l’'Aquarius', el vaixell operat conjuntament per Metges Sense Fronteres, Metges del Món i SOS Méditerranée, constata que el risc és cada cop més gran. “Després d’un inimaginable viatge a través del desert, buscant una vida millor, empesos per problemes polítics, econòmics o de seguretat, arriben a Líbia, i per a molts és el primer cop que veuen el mar. Alguns passen pels centres de detenció. Els empenyen a l’abisme, en una precària barca de goma amb un petit motor. Potser en algun moment l’objectiu era enviar les barcasses a Europa, però no sembla que sigui això el que pretenen ara els traficants. Aquestes barques de plàstic prim no tenen cap possibilitat de creuar”, diu el logista.

“Enganyats pels traficants o conscients dels perills, no tenen cap alternativa millor a causa de les polítiques migratòries –afegeix el jove al seu blog–. Moltes vides es queden pel camí: un de cada 73 dels que emprèn el viatge. Penso en aquesta xifra. M’imagino a mi mateix caminant per un carrer de Nova York, la meva ciutat, sabent que una de les persones de la vorera no se’n sortirà mai”.

Acord amb la UE

Fa tot just unes setmanes que la Unió Europea va subscriure un acord entre Itàlia i Líbia per frenar l’arribada d'immigrants a Europa que ha indignat els grups de defensa dels Drets Humans. En virtut d’aquest acord, el govern libi avalat per l’ONU (al país funcionen dos executius que no es reconeixen mútuament) rebrà finançament i programes de formació, com passava abans amb el règim del derrocat Muamar al Gaddafi.

stats