Internacional 24/10/2016

Theresa May tiba la corda amb Escòcia i nega qualsevol tracte especial per al Brexit

Sturgeon adverteix que el segon referèndum d'independència no és cap "fanfarronada"

Quim Aranda
3 min
Sturgeon surt de Downing Street després d'entrevistar-se amb la primera ministra May, aquest dilluns.

LondresNo, no i no. La llista de peticions que la primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, i el seu homòleg gal·lès, Carwyn Jones, han dut aquest dilluns a la 'premier' britànica, Theresa May, ha estat rebuda amb un gerro d’aigua freda a Downing Street: no al mercat únic que implicaria la lliure circulació de persones, no a un tracte especial per a les diferents nacions britàniques, no a la idea que els Parlaments d’Edimburg i Gal·les sancionin l’acord final amb la Unió i, entre altres, no a un contacte directe amb Brussel·les que pugui soscavar la posició de Londres.

May s'ha limitat a oferir bones paraules, així com la creació d'una comissió on discutir les demandes específiques de les nacions perifèriques britàniques. Però després de la reunió, tant Sturgeon com Jones han expressat la seva “frustració” davant la falta d’objectius del govern britànic sobre el Brexit. "No sé quina és la posició de negociació del Regne Unit, per tant, no hi ha res que pugui soscavar. Però sóc la primera ministra d'Escòcia, i el 62% de la població va votar per romandre a la Unió Europea".

A la trobada també han assistit els representants nord-irlandesos, la primera ministra, Arlene Foster, i el vice primer ministre, Martin McGuinness. La continuïtat dins el mercat únic i evitar l’aixecament d’una frontera amb Irlanda, que contravindria l'Acord de Pau de Divendres Sant, són els principals objectius, els quals xoquen amb la pretensió de Londres de controlar el flux migratori, per a la qual cosa hauria d’establir nous controls al sud, amb la República, que ara no hi són.

Un risc de trencament

L’expedient més complex és l’escocès. De fet, poc abans que Sturgeon arribés a Downing Street, la primera ministra May ha rebut un informe del 'think tank' Institut for Government, que suggereix que la “imposició” d’un acord sobre el Brexit que no compti amb el vistiplau d’Edimburg pot conduir a un segon referèndum d’independència i al “trencament de la unió”.

En aquest sentit, la primera ministra escocesa ha estat molt clara a la reunió i també davant la premsa: “No em quedaré aturada veient com Escòcia és arrossegada al penya-segat d’un Brexit dur [fora del mercat únic]. No fanfarronejo. Si tot el que podem aconseguir de les negociacions amb Londres és un cop de porta, Escòcia ha de ser capaç de poder triar una segona opció”, ha dit.

Downing Street, però, considera ara per ara inviable la convocatòria d’un nou plebiscit, malgrat que la setmana passada el govern escocès va publicar el projecte de llei per començar a debatre’l i, si convé, tenir-lo a punt en el moment en què May invoqui l’article 50, a finals de març, i s’obrin oficialment les negociacions amb la UE.

Sturgeon ha assegurat que “escoltarà totes les opcions” que se li posin al davant, però també que “en les properes setmanes presentarem diferents propostes que mantindrien Escòcia dins el mercat únic, encara que la resta del Regne Unit en sortís”. Com també ha admès ella mateixa, "és la quadratura del cercle”.

El que sembla una actitud intransigent de Londres pot deixar Escòcia sense cap més opció que la convocatòria d’una nova consulta, possibilitat que no és la prioritària del Partit Nacional Escocès (SNP), d'acord amb les dades demoscòpiques. Però si Londres tiba molt la corda, l’SNP haurà d’intentar treure’n profit.

stats