TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT
Internacional 16/11/2012

Tel Aviv, en alerta pels coets llançats des de Gaza

Israel i Palestina viuen la pitjor escalada de violència des del 2008. Un coet llançat des de Gaza va impactar ahir a Tel Aviv. Netanyahu va avisar que farà "tot el necessari" per protegir els seus ciutadans.

Anna Garcia
3 min
Tel Aviv, en alerta pels coets llançats des de Gaza

JERUSALEMAhir al matí les carreteres israelianes que condueixen a Gaza estaven buides. Només hi havia l'exèrcit i columnes de camions carregats de tancs. El govern israelià havia aconsellat als seus ciutadans que anessin als refugis. El foc creuat entre tots bàndols continuava. A la tarda, la premsa israelina informava que dos coets de la Jihad Islàmica havien arribat a l'àrea de Tel Aviv sense provocar cap dany personal.

Per primera vegada en vint anys va sonar la sirena en aquesta ciutat de la Mediterrània, que, segons molts israelians, viu d'esquena al conflicte. Poc després un coet tocava Rixon le-Tsiyyon, al bell mig d'Israel. La situació s'anava deteriorant ahir per moments i tot feia pensar en una possible intervenció terrestre a la franja. L'exèrcit israelià va respondre amb una nova ofensiva a Gaza mentre el ministre de Defensa, Ehud Barak, autoritzava la mobilització de 30.000 reservistes davant una possible expansió del conflicte. De moment ja es tracta de la major escalada de violència des del 2008, amb almenys 19 morts.

Ecos de l'operació Plom Fos

A l'altra banda de la frontera, a Gaza, després que una multitud es concentrés al funeral del cap militar de Hamàs Ahmed al-Jabari, carrers, escoles i edificis públics es van quedar buits. De tant en tant se sentia una explosió, que cada cop eren més després del llançament de coets cap a Israel. A la nit, membres de Hamàs aturaven qualsevol que intentava aventurar-se pels carrers sense llum. Un periodista que és a la franja explicava per telèfon que la situació era molt semblant a la que es va viure abans de l'última gran operació militar que va llançar Israel sobre Gaza el 2008 -l'operació Plom Fos-, que va deixar 1.400 palestins i 13 israelians morts, la majoria civils, i una condemna internacional. En aquella època, el primer ministre israelià era Ehud Olmert. Pocs mesos després, Benjamin Netanyahu guanyava les eleccions.

Netanyahu, contundent

Ara, a dos mesos d'unes altres eleccions i amb una societat que l'any passat es va manifestar massivament per demanar millores econòmiques i socials, Netanyahu es mostra contundent. Ahir, en roda de premsa, va tornar a parlar de la situació que en aquests moments viu un milió d'israelians per culpa de Hamàs i altres organitzacions terroristes i va assegurar que el seu govern ha instruït les forces de Defensa del seu país perquè duguin a terme una "operació quirúrgica" contra les infraestructures de Gaza.

"Israel éstà preparat per fer tot el necessari per protegir els ciutadans", va advertir en anglès Netanyahu, i va demanar suport al seu homòleg nord-americà, Barack Obama, després d'extremar la seguretat en totes les ciutats del país.

El portaveu de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina, Xavier Abu Eid, va manifestar que Egipte, que intentava mediar entre tots dos bàndols per restaurar la pau a Gaza, havia aconseguit un alto el foc, acceptat, segons Abu Eid, per les diferents faccions palestines. Israel va demanar temps per decidir-se i el resultat, segons Abueid, ha estat l'assassinat selectiu de Jabail.

L'Egipte actual, menys complaent amb Israel que en l'època de Hosni Mubàrak, ha demanat als Estats Units que paralitzi el que considera una agressió "inacceptable", així com una altra reunió d'urgència del Consell de Seguretat de l'ONU. El president egipci, l'islamista Mohamed Mursi, i també el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmoud Abbas, han demanat una reunió urgent de la Lliga Àrab.

Entre el foc, pendents de l'ONU

L'altre front que Israel té obert en aquests moments, en aquest cas diplomàtic, és la insistència de Mahmud Abbas, malgrat la pressió dels Estats Units i d'Israel, de sol·licitar, en una setmana, que Palestina sigui admesa com a estat observador de les Nacions Unides, amb un estatus semblant al del Vaticà. Una manera de recórrer a altres agències de l'ONU, com el Tribunal Internacional de Justícia. Segons els palestins, la seva proposta té el suport d'uns 130 països. Israel ja ha amenaçat de destruir l'Autoritat Palestina i Abbas si això passa.

stats