Internacional 07/05/2012

Syriza: un front d'esquerres antiausteritat pro-UE

C.m.
1 min

BARCELONA."En aquests dos anys han pres decisions sense consultar-nos. El poble grec no els ha donat cap mandat per fer el que han fet. Ja és hora que torni la democràcia al lloc que la va veure néixer". Amb aquestes paraules tancava la campanya electoral Alexis Tsipras (foto), el líder de Syriza, la Coalició de l'Esquerra Radical, que ha estat la sorpresa de les eleccions gregues.

Tsipras, un enginyer de 37 anys que és el cap de files més jove del Parlament, havia promès portar el partit al tercer lloc i es va quedar curt. Tot apunta que Syriza, que es va constituir el 2004, serà el primer partit de l'oposició, en un hemicicle molt fragmentat en què només les dues forces al govern defensen l'austeritat. Haurà passat dels 11 escons del 2009 a gairebé 50.

Syriza és un paraigua de diverses formacions d'esquerra que agrupa escissions de la socialdemocràcia i dels comunistes, a més de grups ecologistes. Reclama un New Deal rooseveltià per a la UE. En plena onada xenòfoba, ha defensat la regularització dels sensepapers.

Syriza rebutja les mesures d'austeritat i reclama la suspensió dels acords lligats al segon pla de rescat de Grècia. Denuncia que el país s'està convertint en "un protectorat o una colònia", sota les mesures dictades per la troica de creditors.

La seva posició sobre l'euro, en canvi, és ambigua ("No és cosa nostra decidir si continuem dins de l'euro o no: els sacrificis fets pel poble grec no són per salvar l'euro, sinó l'oligarquia"), però es declara obertament partidari de mantenir Grècia dins la UE.

Tsipras té a favor seu ser l'únic líder d'esquerres que ha apel·lat a un front contra l'austeritat, però ha topat amb la negativa del Partit Comunista.

stats