Internacional 10/03/2016

Suu Kyi tria un home de confiança per presidir Birmània

La històrica dirigent no pot dirigir el país perquè té dos fills amb passaport britànic, una norma imposada pels militars per vetar-la

Jordi Calvet
3 min
Suu Kyi tria un home de confiança per presidir Birmània

BangkokEl parlament de Birmània ha iniciat el procés per escollir el nou president del país, el primer que no serà designat pels militars des de 1960, amb la nominació dels tres candidats. Cap d’ells, però, serà la líder del moviment democràtic, la premi Nobel de la Pau, Aung San Suu Kyi, tot i que el seu partit, la Lliga Nacional per la Democràcia (NLD) disposa de majoria absoluta gràcies a l’aclaparadora victòria a les eleccions del novembre passat, on va guanyar el 80% dels escons en joc.

Suu Kyi, que té dos fills amb passaport britànic, ha quedat fora de la cursa per la presidència per culpa d’una norma feta a mida de la Constitució, aprovada el 2008 per l’última junta militar, que veta com a cap d’Estat a candidats amb familiars estrangers.

Els seus intents per convèncer la cúpula de l’exèrcit per esmenar o eliminar aquesta disposició han estat en va. No ho va aconseguir tot i reunir-se des de les eleccions tres vegades amb el cap de l’exèrcit, Min Aung Hlaing, i un parell més amb l’últim dictador, Than Shwe, que tot i retirat es creu que conserva tota la influència al sí de les forces armades.

"Per damunt del govern"

Conscient de l’impedient legal, la carismàtica líder de l’oposició al règim dels militars havia assegurat en campanya que “estaria per damunt del govern”, suggerint que presidiria el país de forma indirecta a través d’un president de la seva confiança. Aquest és just el pla que la NLD va decidir recuperar la setmana passada davant de l’enrocament de l’exèrcit.

L’escollit és Htin Kyaw, fill i gendre de cofundadors del partit, amic d’infantesa i antic xofer de “la Dama”, que li té la màxima confiança forjada durant els anys que Suu Kyi va passar en arrest domiciliari. “Es un home d’integritat personal. Ha assistit Suu Kyi durant molt de temps. Més important encara, estaria disposat a cedir el càrrec si hi hagués un canvi a la Constitució que permetés l’accés de Suu Kyi a la presidència”, va dir el diputat de la NLD, Ba Myo Thein.

Htin Kyaw és proposat per la NLD com a candidat per la cambra baixa, on la històrica formació no tindrà problemes per ratificar-lo gràcies a la seva majoria. En la mateixa situació es troba el segon dels candidats, Henry Van Thio, diputat de la minoria chin de la NLD, que serà proposat per la cambra alta. El tercer dels aspirants a president serà escollit directament pels militars, que preveuen anunciar el nom aquest divendres.

L’elecció del president tindrà lloc en una votació conjunta de tot el legislatiu que, probablement, es farà a principis de la setmana que ve i en la que, previsiblement, la NLD farà valdre la seva majoria per escollir Htin Kyaw. Els dos perdedors en la votació seran nomenats vicepresidents del nou govern que, junt amb el president, prendrà possessió el 30 de març, en substitució del que ha encapçalat l’exgeneral Thein Sein des de 2011. En aquest nou govern Suu Kyi seria ministra d’Exteriors, càrrec que li donaria plaça en l’influent consell que pren les decisions sobre seguretat nacional.

El nomenament frustrat de Suu Kyi a la presidència ha posat de manifest el refredament de les relacions entre el moviment democràtic i l’exèrcit. Però també posa en qüestió el marge de maniobra que tindrà la NLD per governar el país, on la Constitució reserva altes quotes de poder als militars, inclosa una quarta part dels escons al parlament –minoria suficient per bloquejar qualsevol canvi a la carta magna- i ministeris clau com Defensa, Fronteres i Interior, del que depèn gran part de l’aparell burocràtic de l’estat.

stats