MÓN
Internacional 23/06/2013

Snowden abandona Hong Kong rumb a Moscou en un vol comercial

Té intenció de fer escala per després viatjar cap a Islàndia, on havia demanat asil, o Equador

Agències
2 min

Hong KongL'extècnic de la CIA Edward Snowden ha abandonat aquest diumenge Hong Kong rumb a Moscou en un vol comercial, segons han confirmat fonts del govern de l'administració especial xinesa, un dia després que els EUA sol·licités formalment la seva extradició. Snowden ha partit de Hong Kong en el vol SU213 de l'aerolínia russa Aeroflot a les 11:04 hora local (3:04 GMT), que té previst aterrar a l'Aeroport Internacional Shermetyevo, a la capital russa, a les 17:15 hora de Rússia (13.15 GMT).

El diari "South Xina Morning Post", que ha avançat la notícia, ha afegit que Moscou serà un lloc d'escala i assenyala com a possibles destinacions finals Islàndia o Equador. L'Executiu de Hong Kong ha subratllat que Snowden havia sortit de la ciutat asiàtica "per voluntat pròpia a un tercer país a través d'un canal legal i normal", i ha afegit que ha notificat al govern dels EUA la sortida del ciutadà nord-americà del territori xinès.

Espionatge americà de la Xina

Snowden, que va fugir a Hong Kong des de Hawaii (EUA) el 20 de maig, havia expressat el seu interès a demanar asil a Islàndia. El govern nord-americà va fer pública ahir la seva sol·licitud d'extradició de l'extècnic de la CIA hores després d'haver estat acusat formalment d'espionatge i robatori, després que revelés documents classificats que detallen els programes de ciberespionatge clandestins dutes a terme per l'Agència de Seguretat Nacional.

Abans de conèixer-la seva sortida cap a Rússia, el diari "South Xina Morning Post" ha publicat noves revelacions de Snowden, que va assenyalar que la Universitat Tsinghua de Pequín, un dels centres d'investigació més prestigiosos de la Xina en sectors com el tecnològic, va ser objecte d'espionatge electrònic per part dels EUA.

També va declarar que les empreses de telefonia mòbil xineses han estat objecte d'espionatge nord-americà, amb la intenció d'obtenir informació dels missatges de text, una de les maneres de comunicació telefònica més utilitzats en el gegant asiàtic.

stats