Internacional 17/06/2013

Al-Assad: "Europa pagarà un preu si arma els rebels sirians"

En una entrevista al 'Frankfurter Allgemeine', el president sirià assegura que Occident no té més alternativa que cooperar amb el govern de Damasc encara que no vulgui

Reuters
2 min

BarcelonaEl president sirià, Baixar al-Assad, en una entrevista al diari alemany 'Frankfurter Allgemeine'', ha alertat que podria pagar un preu alt si segueix les directrius de Washington i decideix armar els rebels sirians. "Si Europa distribueix armes pagarà el preu de l'expansió del terrorisme pel seu continent", ha dit Al-Assad. Es tracta de la primera resposta des que els Estats Units van anunciar el dijous que es plantejaven armar els rebels sirians. El president sirià ha alertat que "els terroristes podrien guanyar experiència en el combat i tornar amb ideologies extremistes".

Al-Assad ha afegit que "Europa no té més alternativa que cooperar amb el seu règim, encara que no vulgui" i, a més a més, ha contestat a França, Regne Unit i els Estats Units sobre un hipotètic ús d'armes químiques. "Si París, Londres i Washington han tingut mai una prova sobre l'ús d'armes químiques, ho haurien hagut de demostrar a tot el món", ha dit en resposta a un document elaborat pels Estats Units en el que s'afirmava que entre 100 i 150 persones havien mort per l'ús d'armes químiques a Síria. "No hem dit que posseïm armes químiques ni tampoc que no en tenim", ha afegit el president sirià.

També preguntat sobre la seva negativa a l'entrada d'inspectors de l'ONU al país, Baixar Al-Assad s'ha defensat al·legant que la seva entrada permetria descobrir assumptes secrets sirians que no tenen res a veure amb el seu arsenal: "Som un estat, tenim el nostre armament i tenim els nostres secrets i no deixarem que ni l'ONU, ni França, ni el Regne Unit ni cap altre hi puguin accedir."

Baixar Al-Assad ha assegurat que "s'ha mostrat obert al diàleg des del primer dia i que no ha canviat la seva posició" i acusa Turquia, Qatar, l'Aràbia Saudita, França i el Regne Unit d'estar en contra del diàleg. De tota manera, Al-Assad s'ha mostrat preparat per negociar amb tots ells.

Finalment, el president sirià ha assegurat que no té cap intenció de marxar del país: "Està clar que no pots deixar el país durant una crisi [...] seria una traïció. El problema no és el president. D'altres països volen que el president dimiteixi per dur a terme una via mercenària escollida per aquests països", ha afegit Al-Assad.

stats