Internacional 20/02/2013

Set turistes francesos, quatre dels quals nens, segrestats al Camerun

Mireia Córcoles
2 min
L'exèrcit francès en l'arribada a Bourem, al nord de Mali, diumenge.

Barcelona.Set ciutadans francesos van ser segrestats ahir a Dabanga, al nord del Camerun, a vuit quilòmetres de la frontera amb Nigèria, per un grup d'homes armats. Segons els governs del Camerun i França, els turistes eren tres adults i quatre criatures: els pares, els seus fills i un amic de la família.

Els segrestadors, que anaven amb motocicletes, van interceptar el grup de turistes mentre conduïen un cotxe al Parc Natural de Waza, on havien passat la nit. Posteriorment el vehicle va ser trobat abandonat a Nigèria.

El més probable, segons el president francès, François Hollande, és que els portin a tots a Nigèria. "Estem fent el possible per evitar que siguin retinguts en aquest país", va assegurar Hollande des d'Atenes.

El cas, que no ha estat reivindicat per cap grup terrorista, està sent investigat pel ministeri d'Afers Estrangers. No obstant això, França creu que darrere del segrest hi ha el grup islamista Boko Haram, actiu en aquesta part de Nigèria, com a resposta a les seves promeses de venjança per la intervenció francesa a Mali.

El president francès va prometre "reforçar la protecció" allà on hi hagi francesos, però va demanar tant a ciutadans com a empreses que "no corrin riscos inútils". El grup Boko Haram ha estat responsable de diversos atacs a Nigèria en els últims anys, dirigits a esglésies, edificis governamentals i forces de seguretat. Un altre grup islamista anomenat Ansaru també és present a la regió.

Quinze ciutadans francesos estan retinguts a la regió del Sahel, entre els quals almenys vuit estan en mans d'Al-Qaida del Magrib Islàmic (AQMI). El segrest arriba en plena intervenció francesa a Mali per expulsar els islamistes rebels de la zona.

Un militar mort a Mali

Hollande va confirmar ahir la mort d'un soldat francès en un combat que va començar dilluns entre les forces especials de l'exèrcit gal i els rebels islamistes al nord de Mali. L'enfrontament, que es va produir en una zona particularment delicada per l'atrinxerament de grups terroristes, es va saldar amb una víctima de la part francesa, el sergent Harold Vormezeele, i la mort de "més de vint terroristes".

Aquesta és la segona baixa francesa des de l'inici de l'operació Serval, l'11 de gener. La baixa de l'exèrcit era un pilot d'helicòpter que va ser assassinat el primer dia de la intervenció militar al país.

El president Hollande va assegurar que estan "a l'última fase de l'operació a Mali" i és per això que cal "anar fins al final" per "arrestar els últims caps terroristes que segueixen a l'extrem nord". La lluita, que està centrada en el massís muntanyós dels Ifhores, té per objectiu "desestructurar els grups terroristes i desmantellar els seus santuaris", i ha permès de moment "localitzar elements terroristes", dels quals una vintena van morir.

L'operació, segons va indicar el ministeri de Defensa, també persegueix "alliberar" els ostatges -en cas que n'hi hagi.

stats