POLÈMICA A FRANÇA
Internacional 24/03/2013

Sarkozy respon a la seva imputació: "Això no quedarà així"

La dreta francesa carrega contra el jutge del cas Bettencourt

àlex Vicente
3 min

ParísNicolas Sarkozy, imputat des de dijous en el cas Bettencourt, no pensa quedar-se de braços plegats. Després de sospesar-ho durant unes hores, l'expresident francès va decidir no respondre a la seva imputació en l'afer amb una intervenció mediàtica. Però la reacció furibunda de Sarkozy es va filtrar ahir a les pàgines de diferents diaris francesos, com Le Monde i Le Parisien . "No s'amoïni, això no quedarà així; és una injustícia", hauria dit durant una tensa conversa amb el jutge Jean-Michel Gentil.

Dijous al vespre el magistrat va decidir imputar-lo en el cas, després d'interrogar-lo durant nou hores i de confrontar el seu testimoni amb el de quatre extreballadors de la multimilionària Liliane Bettencourt, propietària de l'imperi L'Oréal i una de les persones més riques de França. Convertit en "un francès entre els francesos", com va reconèixer en perdre la batalla per l'Elisi, Sarkozy s'exposa ara a un càstig judicial.

El tribunal sospita que el president va aprofitar la situació de senilitat de Bettencourt, de 90 anys, per aconseguir fins a 150.000 euros per finançar la campanya que el va conduir a la presidència. La llei francesa només permet donacions als partits polítics de fins a 7.500 euros per particular.

Les acusacions relacionades amb el finançament il·legal haurien proscrit, però no el delicte d'"abús de feblesa". És a dir, el fet d'utilitzar una persona especialment vulnerable, menor d'edat, discapacitada o d'edat molt avançada. Bettencourt compliria com a mínim dues d'aquestes qualitats. Des de la tardor del 2006, l'anciana multimilionària hauria perdut part de les seves facultats, segons el seu propi entorn. Els treballadors de la mansió Bettencourt -situada a Neuilly-sur-Seine, el municipi adossat a París que Sarkozy va governar fins al 2002- asseguren que l'expresident hi hauria fet diverses visites durant l'hivern i la primavera del 2007. Sarkozy només ha reconegut una d'aquestes visites i ha dit que a qui anava a veure era a l'espòs de la milionària, André Bettencourt, mort el novembre del 2007.

La UMP fa pinya

Sarkozy ja havia declarat com a testimoni al novembre. Però l'interrogatori de dijous va desvelar nombroses incoherències entre la seva versió dels fets i la dels treballadors de Bettencourt. El jutge, considerant que existeixen "indicis greus" de delicte, va decidir aleshores imputar-lo. La notícia va caure com una galleda d'aigua freda sobre la família conservadora, per a qui Sarkozy era com un recurs de cara a les pròximes presidencials, si cap dels candidats a succeir-lo com a líder de la dreta s'acaba imposant.

Aquest gir inesperat en la instrucció del cas suposa un cop dur per a aquest eventual retorn a l'escena política i explica la pluja de crítiques dirigides al jutge Gentil, que ahir s'erigia com una mena d'enemic públic per als conservadors francesos. L'ex primer ministre François Fillon, aspirant a succeir Sarkozy, va considerar la imputació "injusta i extravagant", mentre que la mediàtica exministra Nadine Morano parlava d'una acusació "grotesca i abjecta". El diputat Henri Guaino, exconseller de Sarkozy a l'Elisi, va parlar d'una decisió "irresponsable" que "deshonra un home, les institucions i la justícia" i constitueix "una taca" en la història francesa.

En la mateixa línia, un altre dels fidels de Sarkozy, l'exministre Christian Estrosi, parlava "d'instrumentalització" de la justícia, i l'extitular d'Interior Brice Hortefeux airejava la sospita d'una operació política per enfonsar-lo. "Des de fa unes setmanes, una confiança creixent cap a Sarkozy emergeix clarament", va insinuar. Segons diferents sondejos apareguts en els últims mesos, l'expresident figura entre les tres personalitats polítiques preferides pels francesos. Un 43% li donen suport i, des de l'octubre, si es tornessin a celebrar eleccions guanyaria a Hollande sense problemes.

stats