Internacional 16/01/2013

Salvatore Sagués: "El problema és la pobresa, i no es resol amb la intervenció"

Cristina Mas
1 min
Salvatore Sagués: "El problema és la pobresa, i no es resol amb la intervenció"

Amnistia Internacional ha fet una crida a totes les parts a protegir els civils de Mali.

Sí, ens preocupa molt què passarà amb la població civil. Perquè els grups islàmics armats estan totalment barrejats amb els civils i ens sembla impossible que es puguin bombardejar ciutats com Gao, Kidal i Tombouctou sense causar moltes víctimes. A més, quan vam visitar Mali l'any passat vam constatar que els grups armats havien reclutat molts nens de 14, 15 i 16 anys. I l'exèrcit de Mali també té nens soldat. Només en cinc dies d'intervenció francesa ja tenim diversos casos de menors morts al front. El més preocupant és que si l'exèrcit de Mali, que acumula moltes denúncies de violacions de drets humans, recupera el control del nord del país hi hagi massacres en represàlia pel suport de la població als tuaregs o als moviments islamistes. El tercer factor és la desastrosa situació humanitària.

¿La intervenció ajudarà a resoldre els problemes de Mali?

No ho crec. El problema és econòmic i no es resol amb una intervenció militar. El nord del país pateix un problema de subdesenvolupament crònic: no hi ha infraestructures d'aigua, ni d'electricitat, ni sanitàries... gairebé no hi ha presència de l'estat. Ara es pot produir una crisi humanitària: demanem que l'ONU hi enviï personal per valorar la situació dels civils i veure què està passant amb els nens soldat.

Com queden els tuaregs ara?

La rebel·lió dels tuaregs, que durant anys han estat oblidats pel govern de Mali, va ser segrestada pels islamistes. Després van començar unes converses a Burkina Faso sense resultat. Què passarà ara amb el poble tuareg? Cal una solució diplomàtica que compti amb els tuaregs.

stats