JUDICI PÒSTUM
Internacional 05/03/2013

Rússia jutja un dissident mort

Magnitski va morir torturat a la presó per haver denunciat corrupció al govern

Carme Riera Sanfeliu
3 min
La mare de Magnitski al seu funeral el 2009. Va morir a la presó torturat per no haver cedit a la petició dels seus botxins: retirar acusacions de corrupció contra el govern.

Barcelona.No s'havia vist ni en temps de Stalin. Mai abans Rússia havia jutjat una persona morta. De fet, els casos registrats arreu es compten amb una sola mà i la majoria són de fa segles. Però, un cop més, la Rússia del president Vladímir Putin ha decidit fer història, encara que sigui per fer-se forta al racó més fosc dels annals.

Un tribunal de Moscou va acollir ahir les audiències preliminars del judici a Serguei Magnitski, un advocat fiscalista mort fa tres anys per una pancreatitis després de ser torturat i no rebre atenció mèdica durant l'any que va passar a Butirka, una de les presons més dures del país. Va ser detingut després de destapar un frau fiscal massiu que involucrava membres destacats del ministeri de l'Interior rus en col·laboració amb xarxes criminals. En lloc de perseguir els implicats, la fiscalia russa va acusar Magnitski d'estar al darrere del crim que ell mateix havia denunciat.

"Tenen la intenció d'embrutar el nom del Serguei i és segur al 100% que el declararan culpable", explica en una entrevista amb l'ARA Bill Browder, director del fons d'inversió britànic Hermitage, pel qual treballava Magnitski a la seva seu de Moscou. La fiscalia russa també acusa aquest britànic de frau fiscal. "Em declararan culpable en absència, però com que no tinc plans de tornar a Rússia no és un problema. Tant jo com els meus advocats no volem dignificar aquesta paròdia de justícia, així que no hi participem", explica des de Londres.

Un procés kafkià i il·legal

El procés sembla, certament, construït sobre una base dubtosament legal. Ni la família de Magnitski ni Browder volen participar en el judici i els representen dos advocats d'ofici nomenats pel tribunal, que ells no reconeixen i amb qui no han parlat mai. Fins i tot un d'ells, Nikolai Gerasimov, representant de la víctima, va demanar ahir al jutge que desestimés el cas en veure-hi "inexactituds legals", però el magistrat ho va rebutjar i el procés es reprendrà l'11 de març.

El codi legal rus no recollia fins fa poc els judicis pòstums. El primer ministre, Dmitri Medvédev, va dir aquest gener en una entrevista a la cadena nord-americana CNN que jutjar una persona morta era "impossible". Però el premier rus no tenia en compte la diminuta escletxa que el Tribunal Constitucional havia obert a principis del 2012, un canvi tan subtil que ni el cap del govern rus ho tenia en compte: només es pot jutjar una persona morta amb l'objectiu de rehabilitar el seu honor. I per estrany que sembli és aquí on s'ha aferrat la fiscalia per reprendre el procés contra Magnitski.

La mare i la vídua del mort acusen l'ambaixada russa de Londres de "distribuir informació falsa" per dir que la família havia insistit a reprendre el judici. "Presentar una acusació contra el Serguei tres anys després de la seva mort, ara que no pot defensar-se, és creuar una línia i dir adéu al que ens quedava de moral", va dir la mare, Natàlia Magnitskaia, en un comunicat. La vídua de Magnitski, Natàlia Jarikova, va titllar el procés de "cínic" i "il·legal" i Amnistia Internacional va alertar que el cas constitueix "un precedent que podria portar a un deteriorament dels drets humans a Rússia".

Per què decideixen les autoritats, doncs, tornar a obrir un cas que ha despertat la ira de la comunitat internacional i de l'oposició justament ara que les crítiques al tercer mandat de Putin són més fortes que mai? Segons Browder, la seva intenció és protegir-se.

Tot per evitar més sancions

"El govern rus està desesperat per evitar que s'estenguin el tipus de sancions que van imposar els Estats Units en resposta a la mort del Serguei", explica el company i amic de Magnitski. Va ser Browder qui va convèncer el Congrés dels EUA d'aprovar l'anomenada llei Magnitski , una llista negra d'oficials russos involucrats en la mort de l'advocat que tenen prohibit viatjar o invertir als Estats Units. "A més d'embrutar el nom del Serguei, estan intensificant la pressió sobre la seva família", diu Browder, que relata com van citar el cunyat de Magnitski a declarar i el van amenaçar perquè no fes campanya a favor de la víctima. "Però ni la seva família ni jo ens rendim. Hem començat una campanya perquè diferents governs europeus també adoptin sancions, hem parlat amb legisladors francesos, alemanys i irlandesos i de moment la resposta és positiva. També volem parlar amb els espanyols tenint en compte el nombre de propietats que les autoritats russes corruptes tenen a la costa del vostre país", detalla.

Si bé el cas de Magnitski no és molt conegut entre els ciutadans d'arreu, si que ho és una de les represàlies que va prendre Moscou contra Washington per aprovar la llista Magnitski: fa dos mesos que va prohibir als nord-americans adoptar orfes russos.

stats