Internacional 26/08/2013

Rússia adverteix als EUA que està "profundament alarmada" davant una possible intervenció a Síria

El ministre d'Exteriors rus ha parlat per telèfon amb el seu homòleg nord-americà. Moscou diu que hi ha indicis que l'atac químic denunciat per l'oposició siriana va ser un muntatge

Efe
2 min
Un edifici bombardejat a Damasc / REUTERS

MoscouRússia ha expressat als Estats Units la seva "profunda alarma" per les declaracions oficials de Washington sobre la disposició de les forces armades nord-americanes a intervenir a Síria, segons ha informat aquest dilluns la cancelleria russa.

Així ho ha manifestat el ministre rus d'Afers Estrangers, Seguéi Lavrov, al secretari d'Estat nord-americà, John Kerry, en una conversa telefònica en què han abordat la situació a Síria.

"El ministre (Lavrov) ha subratllat que les últimes declaracions de Washington sobre la disposició de les forces armades dels EUA a 'intervenir' en el conflicte sirià han estat rebudes amb profunda alarma", assenyala el comunicat de la cancelleria, que destaca que la conversa amb Kerry s'ha fet a iniciativa de la part russa.

A Moscou, afegeix la nota, han causat perplexitat les declaracions d'alguns alts càrrecs nord-americans en què asseguraven que estaria demostrada la responsabilitat de les autoritats sirianes en el suposat atac químic als afores de Damasc en el qual, segons l'oposició siriana, hauria mort més d'un miler de persones.

"En aquest sentit, la part russa ha instat a abstenir-se de polítiques de pressió militar cap a Damasc, a no caure en provocacions i a crear condicions normals perquè la missió d'experts químics de l'ONU pugui portar les seves investigacions sobre el terreny de manera exhaustiva i imparcial", afegeix la cancelleria.

Tot això, assegura Rússia, "adquireix especial actualitat a la llum de les nombroses proves que l'incident a Guta Oriental la zona on es va produir el suposat atac químic va ser un muntatge de l'oposició per culpar de tot el govern de Damasc".

"Lavrov també ha advertit el seu interlocutor sobre les conseqüències extremament perilloses que podria tenir una nova intervenció militar per a tota la regió del Pròxim Orient i el nord d'Àfrica, on repercuteixen els processos desestabilitzadors que encara viuen països com l'Iraq i Líbia", afegeix el comunicat.

Segons la cancelleria russa, Kerry ha promès estudiar detingudament els arguments de Moscou.

A més, els caps de les diplomàcies de Rússia i els EUA han acordat continuar els contactes sobre tots els aspectes de la crisi siriana.

stats