CURSA CAP A LA CASA BLANCA
Internacional 26/04/2012

Romney sentencia les primàries republicanes

Ashley Patker / Jeff Zeleny
2 min
Romney saluda els seus seguidors ahir a la localitat de Manchester, a Nou Hampshire.

THE NEW YORK TIMES / MANCHESTER (NOU HAMPSHIRE)Mitt Romney va agafar ahir el timó del partit republicà a la pràctica, després que les seves victòries en cinc primàries en estats del nord-est dels Estats Units solidifiquessin el seu futur com a candidat presidencial. Ara vol unir els conservadors i persuadir els votants independents que Barack Obama no es mereix un segon mandat.

Romney va rebre ahir una empenta clau en guanyar les primàries de Nova York, Pennsilvània, Connecticut, Rhode Island i Delaware, i es va apropar al nombre necessari de delegats -un total de 1.144- per assegurar-se formalment la nominació. El candidat de facto des que el seu principal rival, Rick Santorum, es va retirar fa dues setmanes va celebrar la fita amb un míting a Nou Hampshire, en què va esbossar els temes de la campanya de la tardor.

"Els americans sempre han sigut optimistes", va dir Romney. "Durant els últims tres anys i mig, hem vist esperances i somnis disminuïts per falses promeses i un lideratge dèbil. Per tot arreu on vaig, els americans estan cansats d'estar cansats".

Les "distraccions" del president

Romney, que ha superat unes primàries en què s'ha enfrontat amb una desena de rivals, ha canviat el rumb de la seva campanya des que Santorum va abandonar la cursa. Però amb Gingrich quasi fora del mapa, el final formal de la campanya sembla a tocar, cosa que dóna flexibilitat a Romney per fer-se valer al Comitè Nacional Republicà i concentrar-se en com enfrontar-se a Obama.

La campanya de Romney, que s'ha expandit ràpidament, s'està centrant en un missatge concret. Ahir, l'exgovernador de Massachusetts va desplegar arguments a favor del seu lideratge econòmic i va instar els nord-americans a considerar si estan en una situació millor ara o bé quan Obama va assumir el càrrec fa tres anys. "¿És més fàcil arribar a final de mes? ¿És més fàcil vendre casa vostra o comprar-ne una de nova?", va preguntar, i va citar una llista de reptes que afronten els ciutadans. Va afegir: "Si la resposta fos , llavors Obama es presentaria a la reelecció pels seus èxits i amb raó, però com que ha fracassat, farà una campanya basada en distraccions".

Romney vol que l'epicentre de la campanya sigui un contrast entre la seva visió i l'historial polític del president. Els seus assessors estan indagant agressivament en tots els aspectes de l'administració Obama, i el seu pla és presentar-lo com a simpàtic i agradable però inadequat per resoldre els reptes econòmics del país. Així, se centraran en el balanç d'Obama a la Casa Blanca i no en la seva biografia personal. "Hi ha una visió estesa que Obama és un bon home de família i un tipus decent, però la situació el supera", diu Ed Gillespie, exassessor de George W. Bush que acaba d'entrar a la campanya de Romney.

stats