Iran
Internacional 04/08/2013

Rohani: "No parleu a l'Iran amb l'idioma de les sancions, feu-ho amb el del respecte"

El nou president iranià pren possessió del càrrec després de passar-se cinc dècades lluitant per la revolució islàmica

Agències
2 min

TeheranEl nou president de l'Iran, el clergue xiïta moderat Hasan Rohani, ha pres possessió aquest diumenge del càrrec davant el Parlament de la República Islàmica per un període de quatre anys, després de cinc dècades lluitant per la revolució islàmica.

L'Agència Laboral de Notícies Iraniana ha fet pública la llista del gabinet plantejat per Rohani, que haurà de ser confirmada pel parlament. La cambra ja ha anunciat que no ratificarà a ministre de reconeguda trajectòria reformista.

En el seu discurs d'investidura, Rohani ha repetit les idees que ha mantingut des que va presentar la seva candidatura a la presidència i, pel que fa a les relacions exteriors, ha remarcat que l'Iran mantindrà "una interacció constructiva i en peu d'igualtat" amb la resta del món.

En relació amb les sancions internacionals imposades a l'Iran pel seu programa nuclear, especialment per part dels EUA i la UE, Rohani ha insistit que "no es pot vèncer els iranians tot imposant-los sancions o amenaçant-los amb una guerra", en referència a les advertències d'utilitzar la força per part de Washington i Tel Aviv.

"Hi ha d'haver un diàleg des d'una posició d'igualitat" sobre el programa nuclear, que alguns governs, amb el de Washington al capdavant, creuen que té una vessant militar, mentre que Teheran assegura que és exclusivament civil i pacífic. "Ens mourem d'acord amb l'actuació de l'altra part", ha dit sobre la negociació nuclear. "Si volen una resposta adequada, que no ens parlin amb l'idioma de les sancions, sinó amb el del respecte", fet que ha despertat aplaudiments al Parlament.

Sobre la política regional, en la qual Teheran és el principal aliat del règim sirià del president Baixar al-Assad, contra la posició d'Occident i de la majoria dels països àrabs, Rohani ha subratllat que "la República Islàmica de l'Iran busca la pau i l'estabilitat a la zona".

Washington veu una "oportunitat" en Rohani

El govern dels Estats Units ha dit aquest diumenge que Rohani representa una "oportunitat" perquè el país "actuï amb celeritat per resoldre les profundes preocupacions de la comunitat internacional sobre el seu programa nuclear".

"Si aquest govern opta per complir de manera substantiva i seriosa amb les seves obligacions internacionals i trobar una solució pacífica al tema, trobarà un soci disposat en els Estats Units", ha dit en un comunicat el portaveu de la Casa Blanca, Jay Carney.

stats