Internacional 07/03/2013

Rebels sirians retenen vint cascos blaus als alts del Golan

Ara
2 min
Captura del vídeo on els suposats captors rebels anuncien que tenen vint cascos blaus.

Barcelona.Una trentena de rebels sirians van capturar ahir un comboi de cascos blaus de les Nacions Unides prop dels alts del Golan, i van amenaçar de no alliberar-los fins que les forces del president Baixar al-Assad es retirin de la localitat rebel de Jamla, que fa dies que és escenari d'intensos combats.

La captura va ser anunciada en un vídeo que el grup rebel va penjar dimarts a internet i que ahir van confirmar les Nacions Unides. Es tracta de l'amenaça més directa a personal de l'ONU d'ençà que va començar el conflicte a Síria, fa dos anys. Human Rights Watch va alertar que els captors formen part d'una brigada que aquesta ONG estava investigant per sospites que la relacionen amb execucions.

Els Cascos Blaus formen part de la missió de les Nacions Unides als alts del Golan que vetlla per l'estabilitat de l'alto el foc acordat entre Síria i Israel el 1974. Un dels portaveus de l'ONU, Eduardo del Buey, va concretar que els seus treballadors "van ser aturats prop d'un punt de control que havia estat evacuat aquesta setmana, després de patir molts danys a causa de combats violents a la localitat de Jamla, molt a prop dels Alts".

Tot i que alguns rumors deien que els retinguts són de nacionalitat filipina, el portaveu de l'ONU no va concretar-ho. Un equip es va desplaçar ahir a la zona per avaluar la situació.

Un milió de refugiats

La notícia va coincidir amb un informe de les Nacions Unides que ahir va elevar la xifra de refugiats sirians a un milió de persones. L'ONU va alertar que la meitat són menors d'edat i que la xifra seguirà augmentant.

En un moviment més esperançador per als sirians, la Lliga Àrab va oferir a l'oposició la cadira reservada a Síria en aquesta organització panarabista. Així doncs, la Coalició Nacional Siriana ocuparà el lloc del règim de Damasc en la reunió a Doha del mes vinent. El govern d'Al-Assad va ser expulsat de l'organització el novembre del 2011 i aquests última decisió acaba de legitimar el moviment opositor.

stats