Internacional 09/11/2016

Rajoy felicita Trump i promet continuar reforçant la relació d'Espanya amb els EUA

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, augura "una època enormement complicada i incerta" després de la victòria del magnat, a qui també felicita

Ara
5 min
Mariano Rajoy prenent possessió ahir com a nou president espanyol davant el rei.

BarcelonaDivisió entre els polítics a l'Estat després que Donald Trump s'imposés aquesta nit a les eleccions nord-americanes: des de les felicitacions del president espanyol, Mariano Rajoy, a la preocupació del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Mariano Rajoy, president espanyol

"Seguirem treballant per reforçar la relació que ens uneix als EUA"

"La meva enhorabona a Donald Trump per la seva victòria". Així s'ha expressat el president espanyol, Mariano Rajoy. En un missatge al seu compte de Twitter ha felicitat el pròxim inquilí de la Casa Blanca i ha promès seguir treballant per "reforçar la relació" que uneix Espanya i els EUA, país que ha qualificat de "soci indispensable".

Posteriorment, Rajoy ha enviat un telegrama de felicitació a Trump en el qual ha destacat la "vitalitat" de la democràcia nord-americana, i li expressa la seva "més alta consideració i estima". "Els ciutadans han fet sentir la seva veu revelant una vegada més la vitalitat de la democràcia nord-americana", ressalta Rajoy en el seu escrit, en què recorda que els Estats Units i Espanya són "socis i aliats estratègics". "Junts seguirem fent front als desafiaments i amenaces existents en l'escena internacional", afirma el president espanyol.

Carles Puigdemont, president de la Generalitat

"Preparem-nos per a una època complicada i incerta"

Després de la victòria del magnat, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, augura una "època enormement complicada i incerta. Encara més", ha afegit en un tuit.

Des del ple del Parlament, Puigdemont ha ampliat l'opinió sobre la victòria de Trump en resposta al president del grup popular, Xavier García Albiol. "Hi ha una majoria de la població mundial i, particularment europea, que davant el resultat imprevist ha manifestat la mateixa sensació d'incertesa", ha opinat. Segons Puigdemont, la victòria de Trump genera preocupació, per exemple, pel que fa al canvi climàtic, que "no només afecta el model econòmic, sinó la qualitat de vida i la cohesió social". "Aquesta incertesa no la teníem fa unes hores, i ara sí que la tenim" ha lamentat.

Puigdemont ha situat el "populisme" que representa Trump en direcció oposada al que sempre ha representat el catalanisme, i ha rebutjat que determinats sectors ideològics espanyols vulguin comparar Trump amb l'independentisme català. "Sap qui ha estat la primera a felicitar Trump a Europa? Marine Le Pen. Amb això està tot dit", ha conclòs.

Tanmateix, més tard el president de la Generalitat ha fet un altre tuit en anglès en què felicitava Trump per la seva victòria, i mostrava la seva confiança que les relacions entre Catalunya i els Estats Units continuï sent fructífera.

Ada Colau, alcaldessa de Barcelona

"Cal ajuntar forces en defensa de la vida, la democràcia i els drets humans"

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet un tuit –que posteriorment ha traduït a l'anglès–, on reflexiona: "Es dibuixa un nou món on més que mai caldrà ajuntar forces en la defensa literal de la vida, la democràcia i els drets humans"

Pablo Iglesias, líder de Podem

"Avui tots pensen en Bernie Sanders"

Després que hagi guanyat Trump, "avui tots pensen en Bernie Sanders", ha dit el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, en un tuit. "Tots reconeixen que el candidat al qual consideraven radical hauria pogut derrotar Trump", ha destacat Iglesias en referència al principal rival de Hillary Clinton a les primàries del Partit Demòcrata. En un altre tuit ha recalcat que "la vacuna contra el feixisme de Trump és justícia social i drets humans, no més establishment" i s'ha mostrat convençut que hi ha "un poble dels EUA que resistirà".

En una entrevista posterior a la SER, Iglesias ha alertat de les "greus conseqüències" de la victòria del republicà i ha advertit que el que ha passat aquest dimarts als Estats Units es repetirà a França amb la líder ultradretana Marine Le Pen. Iglesias ha afirmat que les possibilitats de Trump eren "grans" i ha assenyalat que la seva victòria pot representar "un esdeveniment geopolític sense precedents", ja que els republicans controlen tant el Congrés com el Senat, cosa que no passava als Estats Units des del 1928.

El líder de Podem ha atribuït el triomf del magnat al col·lapse derivat de la crisi del 2007, que "més tard o més d'hora" ha tingut conseqüències polítiques tant a Europa com als EUA.

Albert Rivera, líder de C's

"Avui estaran contents a Podem"

El president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, ha reaccionat dient que "avui estaran contents a Podem", perquè tots els populismes, tant d'extrema esquerra com d'extrema dreta, "al final defensen el mateix". "Si un veu els missatges que hem vist a Europa, de Syriza a Le Pen, passant per Podem, coincideixen al cent per cent amb aquest discurs", ha ressaltat a Telecinco. Per a Rivera, cal aprendre de les lliçons perquè està convençut que Trump ha guanyat perquè no hi ha hagut un projecte alternatiu més enllà de denunciar les "mentides" del futur president nord-americà. També ha reaccionat a Twitter:

Susana Díaz, presidenta d'Andalusia (PSOE)

"Trump representa una amenaça per a la convivència"

La presidenta de la Junta d'Andalusia, la socialista Susana Díaz, ha afirmat que la victòria de Trump "representa una amenaça per a la convivència". En el seu compte de Twitter Díaz afegeix: "Aquest desafiament ens exigeix una Europa més forta i amb més valors socials".

Alberto Garzón, líder d'IU

"Trump, símptoma de la globalització neoliberal"

El coordinador general d'IU, Alberto Garzón, també ha lamentat a Twitter el triomf del candidat republicà: "Trump, un multimilionari xenòfob, no només serà president dels EUA. És també el símptoma de la globalització neoliberal", ha dit, i en un altre missatge ha ironitzat: "Quines coses. Avui, 9 de novembre, és el dia internacional contra el feixisme i el racisme".

Ernest Urtasun, eurodiputat d'ICV

"Cal començar a treballar per construir una alternativa social a Europa"

El portaveu d’ICV i diputat al Parlament Europeu, Ernest Urtasun, ha advertit que "la victòria de Donald Trump suposa un risc per a la democràcia i els drets civils", i ha criticat que el programa del nou president dels Estats Units "en matèria d’immigració, drets i fiscalitat amenaça de portar la societat nord-americana segles enrere".

Urtasun ha afegit que els sorprenents resultats a les eleccions dels EUA són "el reflex d’un malestar creixent d’unes classes populars que han deixat de creure en el sistema polític com a conseqüència de la desigualtat i patiment social". El portaveu ecosocialista ha destacat que Trump "ha aconseguit connectar amb àmplies capes de la població malgrat la seva retòrica insultant, masclista i xenòfoba".

Davant aquesta situació, Urtasun ha dit que cal "començar a treballar per construir una alternativa social i política a Europa que permeti posar fre a aquestes noves formacions i guanyar noves majories per refer el contracte social”.

stats