DESAFIAMENT DE KIM JONG-UN
Internacional 30/03/2013

Pyongyang eleva l'amenaça i prepara els míssils per atacar

El règim respon a exercicis militars dels EUA a Seül

Choe Sang-hun
2 min
El líder nord-coreà, Kim Jong-un, reunit ahir amb alts comandaments de l'exèrcit.

The New York Times / SeülEl líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, va ordenar ahir preparar els míssils del país per atacar els Estats Units i Corea del Sud. Les autoritats de Seül van interpretar-ho o bé com una prova de noves proves balístiques de Pyongyang o bé com un pas més en l'escalada de tensió.

Els Estats Units van criticar l'amenaça, que va arribar l'endemà que les forces nord-americanes fessin uns inusuals exercicis militars amb bombarders d'última generació a Corea del Sud. "Els Estats Units són plenament capaços de defensar-se a ells mateixos i als seus aliats", va assegurar la coronel Catherine Wilkinson, portaveu del Pentàgon a Washington. "La retòrica bel·ligerant de Corea del Nord i les seves amenaces formen part d'un patró destinat a augmentar la tensió i a intimidar altres països".

Per la seva banda, la Xina i Rússia van mostrar la seva preocupació per la situació. El ministeri d'Exteriors xinès va reiterar les exigències a Pyongyang perquè aturi l'escalada de tensió. Rússia va ser més explícita i el ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov, va declarar a Moscou que estava cada cop més preocupat per una situació que podria "descontrolar-se i entrar en l'espiral d'un cercle viciós".

L'ordre de Kim Jong-un és similar a la que l'alt comandament militar nord-coreà va donar dimarts quan va demanar a les seves unitats que estiguessin en "màxima alerta" i preparades per respondre a qualsevol moviment sospitós dels Estats Units. Aquest cop, però, és diferent: atribuir l'ordre al líder del país mostra que Pyongyang té la intenció de donar més pes a les seves amenaces.

Seül, tranquil·la

"Els serveis d'intel·ligència sud-coreans i nord-americans estan vigilant de prop si Pyongyang prepara míssils de curt, mitjà o llarg abast", va declarar el portaveu del ministeri de Defensa de Seül. I Kim Min-seok, el portaveu del govern sud-coreà, va afirmar que l'anunci públic "inusual" dels plans té una intenció, en part, "psicològica". Diversos experts dubten que el règim del nord tingui míssils de llarg abast, i encara menys la capacitat d'incloure-hi caps nuclears prou petits per poder ser disparats.

El desenvolupament de nous míssils va ser una de les raons citades divendres pel Pentàgon quan va anunciar un pla d'un bilió de dòlars per afegir més interceptors d'atacs aeris a Alaska, amb l'objectiu de protegir millor els Estats Units davant d'un atac potencial del règim nord-coreà, que ha augmentat la tensió amb Occident des que Kim Jong-un va substituir el seu pare, el difunt Kim Jong-il.

stats