09/03/2013

Putin s'enfila al nacionalisme

2 min
Putin amb el seu ministre de Defensa.

Embolcallat en la bandera russa -i quan toca en l'imaginari soviètic- Vladímir Putin es proposa estar-se al Kremlin fins a l'any 2024 i complir així un quart de segle en el poder. No amaga que el nacionalisme serà el seu principal arsenal polític per mantenir-se dos mandats més, l'actual i el que començaria el 2018. Sense descartar el desplegament d'operacions imperials com una Unió Euroasiàtica amb la qual intenta refer una bona part del perímetre de la difunta Unió Soviètica.

Sense un projecte de modernització creïble -un cop llançat el liberal Dmitri Medvédev a la cuneta de la irrellevància-, l'aposta patriòtica de Putin compta amb la incondicionalitat dels seus executius exkagebistes i amb la burocràcia econòmica que els envolta. Un Putin atrapat per la síndrome de l'estancament s'aferra al nacionalisme com ja ho van fer els seus predecessors: el tsarisme per barrar el pas a la modernització, de la mateixa manera que després Stalin faria servir el nacionalisme per emmascarar la industrialització forçada, la fam i el terror. El mateix Putin arribaria al poder el 1999 enfilat en l'onada nacionalista provocada per la represa de la guerra a Txetxènia i la col·locació de bombes en blocs d'habitatges -aparentment obra de txetxens- amb el balanç de gairebé 300 morts.

Ara l'estratègia de Putin està enfocada sobretot a barrar el pas a l'enemic occidental, l'enemic exterior, amb un programa de blindatge de la dignitat nacional. Es prohibeix que els estrangers adoptin nens russos i s'obliga els fills dels funcionaris que estudien fora a tornar a Rússia, perquè, si no, els pares perdran la feina. Els cinemes russos estan obligats a garantir la projecció d'almenys un 20% de pel·lícules fetes a Rússia i l'amenaça de multa per excés de films estrangers és de gairebé 10.000 euros. L'escalada no queda aquí i la Duma treballa en textos que recorden els temps de l'estalinisme: es prohibiria, tant a estrangers com a russos, criticar el govern en els mitjans audiovisuals; els estrangers no podrien utilitzar el seu carnet de conduir -i, per tant, no podrien llogar cotxes- i uns quants diputats es plategen limitar el matrimoni entre ciutadans russos i estrangers que no pertanyin a estats de l'antiga URSS. Aquests projectes anirien acompanyats d'altres encara més radicals que es desplegarien en els pròxims tres o quatre anys. El diputat putinista Ievgueni Fiódorov ha reconegut a The New York Times que l'"escalada nacionalista tot just ha començat" i que fins i tot podria afectar la Constitució.

Rússia contra Rússia

Putin intentarà que el projecte patriòtic el compri sobretot el que la sociòloga Natàlia Zubarèvitx denomina Segona Rússia, les ciutats mitjanes que concentren el 25% de la població, poc competitives, amb hàbits de vida soviètics i que encara veuen Putin com el gran líder nacional. La Tercera i la Quarta Rússia -la perifèria, el Caucas i Sibèria- amb el 44% de la població, serien també reserves patriòtiques amb què comptar. L'objectiu és neutralitzar l'impuls de la Primera Rússia: 12 ciutats de més d'un milió d'habitants, 35 milions d'usuaris d'internet, i el 21% de la població. És la Rússia de les classes mitjanes, encara molt fragmentada, però que comença a revoltar-se i que fa perdre la son a Putin. Darrere de l'escenari nacionalista hi ha una moderna lluita de classes que continuarà avançant inexorablement.

stats