ESCÀNDOL A RÚSSIA
Internacional 07/11/2012

Putin destitueix el ministre de defensa per corrupció

Andrew E. Kramer
3 min
AMIC INCÒMODE
 El president rus, Vladímir Putin, acompanyat en una imatge d'arxiu d'Anatoli Serdiukov, destituït com a ministre de Defensa en veure's involucrat en un escàndol de corrupció per vendre propietats del ministeri a preus baixos.

THE NEW YORK TIMES / MOSCOU.El president rus Vladímir Putin va destituir ahir el seu ministre de Defensa després que se'l vinculés amb un escàndol de corrupció relacionat amb la venda de propietats del ministeri a preus anormalment baixos.

"Vista la situació al voltant del ministeri i amb la finalitat de crear les condicions per a la investigació objectiva de tots els temes, he pres la decisió d'alliberar del seu càrrec el ministre Anatoli Serdiukov", va afirmar Putin. El cap del Kremlin va destacar que en els últims anys "s'ha treballat molt per desenvolupar les forces armades i resoldre els seus problemes socials".

Oboronservice, una empresa controlada pel ministeri de Defensa, va vendre unes propietats en unes operacions que han provocat pèrdues milionàries a l'estat rus, segons els agents que ho investiguen.

L'acomiadament d'Anatoli E. Serdiukov, aliat històric de Putin, és una de les més altes expulsions connectades a un cas de corrupció en la memòria recent de Rússia. També és una novetat en Putin, un líder que ha estat reticent a acomiadar membres del seu cercle més pròxim. Putin va anunciar la decisió de fer fora Serdiukov en una reunió amb un altre dels seus aliats, Serguei K. Xoigu, antic ministre d'Emergències, que passarà a ser el nou ministre de Defensa.

En presumptes casos de corrupció anteriors, els oficials del cercle estret de ministres i administradors d'empreses pròximes al president han tendit més a canviar de càrrec que a ser expulsats.

Dmitri S. Peskov, el portaveu de Putin, va dir que l'acomiadament de Serdiukov era necessari per permetre a la policia seguir amb la seva investigació sobre irregularitats al ministeri, cosa que no podrien fer si Serdiukov seguia en el seu càrrec. Tot i això, l'exministre no ha estat acusat i el president Putin va elogiar la seva trajectòria.

Molts ministres russos tenen papers secundaris en empreses i fins i tot àmplies propietats que els reporten grans fortunes. Això es tolera, si no és que un d'ells cau en desgràcia i perd el favor personal del president per qualsevol altre motiu, segons expliquen els analistes de la política russa.

"A Rússia el que més importa són els acords i les relacions informals", deia Maria Lipman, una analista del Carnegie Moscow Center. "Hauríem de buscar alguna mena de raó misteriosa al darrere de tot això, algun gran xoc d'interessos".

Lipman va dir que, en l'ambient polític de Rússia, els casos de corrupció s'obren amb la intenció de passar comptes. "I en un context tan corrupte com el rus, gairebé tothom pot acabar sent una víctima", va dir.

La raó per la qual el cas contra Serdiukov s'ha fet públic no queda clara. Els mitjans russos han elaborat teories de xocs personals en l'elit governant i d'un conflicte amb els generals descontents amb la política militar del ministre.

Molest pels alts rangs militars

Serdiukov va ignorar els militars uniformats durant una reforma que volia reduir les files dels rangs més elevats en l'estament militar, una herència de la jerarquia soviètica. Va adoptar un sistema de suboficials i va expulsar els generals.

Amb aquestes reformes, Serdiukov no va guanyar cap amic. Fins i tot va arribar a referir-se als alts oficials com a "petits homenets verds".

La indústria militar va ser una base crucial en el suport perquè Putin aconseguís el seu tercer mandat en les eleccions presidencials del març. Com a part de la campanya, Putin va prometre augmentar la despesa en Defensa, un compromís presidencial que ha nedat en la incertesa durant les negociacions pressupostàries.

Xoigu, el nou ministre, té el rang de general. "És una figura que no provocarà cap al·lèrgia entre els militars", va dir Víktor Litovkin, editor en cap del diari setmanal Nezavisimoie Voiennoie Obozreniye , a la cadena de ràdio Eco de Moscou.

L'expulsió de Serdiukov, que tenia sota supervisió un arsenal nuclear i un nombre significatiu de forces convencionals, ha obert la perspectiva de l'existència de desacords personals a l'interior de l'elit governant que afectarien les polítiques de defensa. És un element potencialment desestabilitzador en un sistema que tolera el nepotisme.

Serdiukov , que havia estat gerent d'una botiga de mobles, està casat amb Iúlia V. Pokhlebenina, la filla d'un associat de Putin, Víktor A. Zubkov. Zubkov és president de Gazprom, el gegant energètic rus, i, per tant, té un càrrec de poder a Rússia comparable, com a mínim, al d'un ministre de Defensa.

Però la parella s'havia distanciat recentment. I una batuda política d'alt nivell el mes passat a l'empresa sospitosa de corrupció vinculada al ministeri de Defensa va avançar l'expulsió de Serdiukov.

La batuda va coincidir amb una reunió de gabinet, cosa que va humiliar Serdiukov, que estava destinat a perdre's la trobada.

En una altra batuda relacionada amb el cas de la immobiliària, la policia va registrar la casa d'una dona relacionada amb Oboronservice. Les forces de seguretat hi van trobar Serdiukov, segons va dir el diari Izvestia , una informació que va despertar rumors sobre una possible relació extramatrimonial.

stats