12/03/2013

Presó per a l'exministre britànic que va mentir en una multa

2 min
L'exministre Chris Huhne, ahir, a l'arribada als jutjats en què es va fer pública la sentència contra ell i la seva exdona.

Barcelona.L'exministre britànic d'Energia i Canvi Climàtic, el liberal Chris Huhne, i la seva exdona, l'economista Vicky Pryce, van ser condemnats ahir a vuit mesos de presó cadascun "per obstrucció de la justícia". Va culminar així un cas que barreja el descrèdit de la classe política amb una revenja personal -per una qüestió amorosa- que ha tingut un ampli ressò mediàtic al Regne Unit.

Els fets es remunten a l'any 2003, quan el BMW de Huhne va ser interceptat per un radar superant la velocitat permesa a l'autopista entre l'aeroport de Stansted i Londres. El polític va fer creure aleshores a les autoritats de trànsit que el vehicle no el conduïa ell sinó la seva dona. Així va aconseguir que li restessin a ella els punts del carnet de conduir per la infracció comesa i es va salvar -ell- d'una retirada de carnet per haver superat el màxim de punts que es poden restar.

Tot va ser un secret de família fins que l'any 2010 el polític liberal va anunciar que es divorciava de la seva dona després que es fes pública una relació extramatrimonial. Va ser aleshores quan ella va decidir trencar el silenci i esbombar a la premsa l'engany de la multa. En un primer moment, Huhne -aleshores un dels màxims aspirants a liderar els liberals britànics- ho va negar tot. Però quan va començar el judici contra ell -la setmana passada- es va declarar culpable.

Més culpable ell que ella

Tot i que el jutge va considerar que Huhne era "més culpable" que la seva dona, Pryce va mostrar -segons el magistrat- un desig "implacable" de revenja després que el seu exmarit decidís acabar amb el matrimoni. El jutge conclou que la dona "va intentar manipular la premsa" per aconseguir el doble objectiu d'enfonsar-lo a ell i sortir-ne indemne. Però també va ser condemnada.

La justícia va rebaixar la pena a Huhne per haver admès la seva culpabilitat. I ahir l'exministre, que també va deixar l'escó de diputat fa uns dies, va demanar perdó: "Ho sento. Accepto la meva responsabilitat. Els diputats podem fer moltes coses, però no incomplir la llei".

Des de l'any 1999 que un ministre britànic no rebia una pena de presó. En aquella ocasió va ser el conservador John Aitken -en el gabinet de John Major- el que va ser condemnat a 18 mesos per perjuri. Com en aquella ocasió, tampoc s'espera ara que Chris Huhne i Vicky Pryce compleixin la integritat de la pena, i podrien passar només un parell de mesos a la presó abans de sortir en un règim de semillibertat.

stats