Internacional 16/10/2017

Tres morts i ratxes de vent de més de 150 km/h a Irlanda a causa de l''Ophelia'

L'ex-huracà avança cap al nord-est cada cop amb menys força

Miquel Bernis
4 min
Arbre caigut als afores de Dublín / @gardainfo

BarcelonaIrlanda està rebent avui el violent embat de l'ex-huracà 'Ophelia', una borrasca d'origen tropical que està provocant greus problemes a l'illa, sobretot al sud i a l'oest. Segons publica la BBC la policia irlandesa ha confirmat ja la mort de tres persones a cuasa del temporal, dues de les quals han estan aixafades per arbres caiguts. Segons dades del servei meteorològic d'Irlanda, el Met Éireann, el vent ha arribat a bufar amb ratxes de fins a 156 km/h avui al far de Roches Point, al sud de l'illa, on el vent sostingut s'ha disparat per sobre dels 110 km/h.

D'entre les ciutats, la més afectada és Cork, d'on el propi servei meteorològic ha difós imatges d'arbres caiguts i d'una teulada d'una escola arrencada pel vent. Part de la tribuna de l'estadi del Cork City s'ha doblegat i ensorrat també a causa del fort vent. Avui són comptats els vols que s'han enlairat o aterrat a l'illa, totes les escoles d'Irlanada han estat tancades i continuaran estant-ho demà. Segons el servei meteorològic britànic, el Met Officel, també a l'oest del Regne Unit hi ha hagut ventades molt fortes aquest dilluns, a l'oest de Gal·les algunes ratxes han superat els 140 km/h.

L'huracà 'Ophelia' es va convertir en una borrasca posttropical aquest diumenge, just abans d'arribar a Irlanda aquest dilluns. El servei meteorològic d'Irlanda manté activada l'alerta vermella, sobretot davant de la possibilitat de ratxes molt fortes de vent a tota l'illa. Posteriorment el nucli de la pertorbació avançarà cap a Escòcia i el nord i l'oest d'Anglaterra, però aquí els efectes ja s'hi entreveuen menys importants.

Aquest dissabte 'Ophelia' va arribar a ser un huracà de categoria 3 segons l'escala de Saffir-Simpson, és a dir, va implicar durant unes quantes hores vents sostinguts compresos entre 178 i 208 km/h. L''Ophelia' va batre, doncs, tots els rècords precedents i es va convertir en el primer huracà registrat de categoria 3 que s'ha situat més a prop del continent europeu.

L''Ophelia' també ha sigut un actor important en els violents incendis que aquest cap de setmana s'han escampat per Galícia. El seu pas per l'Atlàntic va provocar una entrada de vent del sud molt marcada a Galícia, un factor que ha sigut clau per afavorir la propagació dels focs. Ahir es va arribar fins als 33º C a Vigo, amb un vent reescalfat que hi va bufar amb cops de fins a 40 km/h. La humitat va arribar a caure fins al 20% a la ciutat, de manera que es va produir el temut còctel de més de 30º, vent de més de 30 km/h i humitat de menys del 30%.

Evolució horària de la humitat a Vigo entre les 8h d'ahir i les 8h d'aquest dilluns / AEMET

Afortunadament les condicions meteorològiques s'entreveuen molt millors a Galícia durant la setmana, amb pluges que aniran apareixent amb certa freqüència els dies vinents i temperatures molt més baixes. Avui la temperatura màxima a Vigo rondarà els 21º i, per tant, serà més de 10º inferior a la d'ahir.

El precedent del 'Debbie'

El perquè de la formació d'aquest històric huracà es basa sobretot en dos aspectes: el primer, una temperatura del mar entre 1 i 2 graus per sobre del que és normal a la regió de l'Atlàntic on s'està formant la borrasca i a les aigües per on es preveu que transiti els dies vinents; el segon, una situació d'aire fred en altura també més marcada del que és normal. La suma d'aquests dos factors explicaria aquesta anomalia.

L''Ophelia' ha provocat captures molt curioses i estranyes, com aquesta imatge de satèl·lit amb l'ull de l'huracà perfectament definit a escassa distància de la península Ibèrica.

Un cas que s'assembla al de l''Ophelia' és el de l'huracà 'Debbie', que el setembre del 1961 va fixar alguns rècords de vent que encara són vigents a Irlanda. Aquella violenta pertorbació que s'havia gestat molt a prop de Cap Verd va provocar ratxes de fins a 180 km/h a l'illa i una devastació molt important en alguns indrets. Res fa pensar que l''Ophelia' pugui provocar ventades tan fortes.

Només en dues ocasions una borrasca tropical ha afectat la península Ibèrica. La primera va ser el 1842 i la segona el 2005, amb la visita de la tempesta tropical 'Vince'. Totes dues van afectar sobretot Andalusia.

En els últims anys, però, altres borrasques tropicals o posttropicals han afectat llocs poc habituals per a aquests tipus de pertorbacions. El gener del 2016 l'huracà 'Alex' va afectar l'arxipèlag de les Açores sense causar-hi danys greus; l''Alex' va tenir l'estranyesa de ser una borrasca tropical que es va formar al gener, totalment fora de l'habitual temporada d'huracans, que es considera que va de juny a novembre. També el 'Gordon' el 2006 va fer mal a les Açores i va acabar provocant un fort temporal en alguns sectors de Galícia.

Molt més greus van ser els efectes de la tempesta tropical 'Delta', que a finals de novembre del 2005 va provocar vents de fins a 250 km/h als punts més alts de les Canàries. La borrasca va provocar la mort de fins a 7 persones, 6 de les quals immigrants a qui el temporal va sorprendre al mar.

stats