DEBAT PELS PRESSUPOSTOS DELS EUA
Internacional 29/11/2012

Obama pressiona els republicans

El president Obama vol que els nord-americans s'impliquin en la negociació pressupostària. Obama va engegar ahir una campanya per pressionar el Congrés contra un augment d'impostos per al 2013.

Núria Ferragutcasas
3 min
A LA RECERCA D'UN ACORD ABANS DE FINALS D'ANY El president, Barack Obama, ha demanat als americans que pressionin a través de les xarxes socials els congressistes republicans que insisteixen a mantenir les rebaixes d'impostos aprovades durant l'era Bush també per a les classes més adinerades del país. Obama s'ha donat temps fins Nadal per aconseguir desbloquejar l'acord pressupostari.

WASHINGTONL'anomenat precipici fiscal s'acosta a la data límit del 31 de desembre. Si els republicans i els demòcrates no es posen d'acord, es produiran unes retallades automàtiques de la despesa pública de prop de 700.000 milions de dòlars i un increment dels impostos, que poden abocar els Estats Units a una altra recessió.

Per això el president, Barack Obama, va demanar ahir als nord-americans que pressionin el Congrés perquè arribi a un pacte abans de Nadal. "La veu dels ciutadans ha de ser part del debat", va dir Obama envoltat d'una quinzena de persones de classe mitjana que es veuran afectades si la negociació fracassa. "Si no arriba l'acord, cada família pagarà de mitjana 2.200 dòlars més d'impostos cada any".

Obama vol prorrogar les exempcions fiscals que va aprovar el govern de George W. Bush per a les rendes inferiors a 250.000 dòlars, que suposen un 98% dels nord-americans, però vol deixar fora d'aquests beneficis les classes més adinerades. Els republicans s'hi oposen perquè diuen que perjudicarà l'economia i la petita empresa.

Després del viatge per l'Àsia i de la festa d'Acció de Gràcies, el president dels Estats Units ha començat una campanya pública per aconseguir que l'oposició accepti augmentar els impostos als rics. Dimarts es va reunir amb un grup d'empresaris, ahir amb un grup de persones de classe mitjana i demà anirà a una fàbrica de joguines de Pennsilvània per insistir en la importància d'evitar l'anomenat precipici fiscal.

El govern d'Obama creu que una pujada d'impostos afectaria la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball. I ha posat com a exemple l'impacte que tindria sobre la temporada de compres nadalenques, en què es calcula que la despesa dels consumidors cauria uns 200.000 milions de dòlars.

El president també va recuperar l'estratègia negociadora de l'estiu passat per demanar que s'augmenti el sostre de deute.

Campanya per Twitter

Barack Obama va demanar ahir als ciutadans que facin trucades i enviïn cartes o correus electrònics als seus congressistes per pressionar a favor del seu pla. Els va animar a explicar a través de missatges per Twitter amb l'etiqueta #My2k (els meus dos mil) com els afectaria una pujada d'impostos.

Obama es va mostrar optimista sobre la negociació i -parafrasejant les paraules d'una ciutadana- va apel·lar a demostrar "a la resta del món que som adults i que, en una democràcia, podem resoldre els nostres problemes junts".

El president va recordar que l'augment dels impostos a les rendes més altes va ser un tema central de l'última campanya presidencial i que una "clara majoria" dels nord-americans van mostrar-s'hi a favor per reduir l'elevat deute públic del país. "Cada cop hi ha més legisladors republicans que estan d'acord amb aquesta mesura, així que hem de començar a treballar en els aspectes en què coincidim. Els demòcrates estem preparats per votar aquesta llei immediatament i jo la signaré de seguida que la tingui a la meva taula", va explicar.

Durant una reunió privada, el republicà Tom Cole es va mostrar d'acord ahir, davant els seus companys de partit, a acceptar la proposta del president. Cole reconeixia que continuar la batalla per aconseguir una rebaixa per als ciutadans més adinerats es pot girar en contra del Partit Republicà, ja que es corre el perill d'incrementar la càrrega fiscal per a tots els nord-americans.

Obama va mostrar ahir la seva cara més lluitadora i va advertir que farà "tot el que sigui necessari" per defensar el seu pla contra el precipici fiscal i les seves mesures per millorar l'economia.

stats