PRESA DE POSSESSIÓ
Internacional 22/01/2013

Obama: "Estem fets per a aquest moment i l'hem d'aprofitar"

Núria Ferragutcasas
3 min
ENFILA L'ÚLTIM CAMÍ 
 Obama comença el seu segon i últim mandat amb reptes incòmodes però amb la tranquil·litat de no buscar la reelecció.

WASHINGTONBarack Obama va assumir ahir el seu segon mandat com a president dels Estats Units amb un discurs d'investidura inspirador però també marcadament polític. El mandatari de la primera potència mundial es va referir als valors de la Declaració d'Independència per reclamar la igualtat de drets per a tots els ciutadans i defensar la seva agenda progressista per als pròxims quatre anys.

"Tots els homes són creats iguals", va citar en diverses ocasions, i va assegurar que el viatge del país "no s'haurà acabat" fins que dones i homosexuals "no siguin tractats com la resta". "No s'haurà acabat fins que trobem la millor manera de rebre els immigrants que lluiten amb desesperació".

La defensa d'Obama dels valors fundacionals d'igualtat, llibertat, pau i justícia va provocar grans ovacions de les més de 600.000 persones que es van aplegar al parc de davant del Capitoli per veure la cerimònia d'investidura. Jaime Martinez va arribar a Washington des de San Antonio (Texas) per escoltar del president una gran reivindicació. "Ha arribat l'hora d'una reforma migratòria. He vist patir molta gent durant molts anys i, més que mai, necessitem un procés per regularitzar els immigrants sense papers". Martinez, que va lluitar al costat de l'activista Cesar Chavez -el Martin Luther King dels llatins-, s'abraçava emocionat al seu amic Jaime Ríos. "El van deportar més de tres cops però ell va insistir i ara és propietari d'una empresa amb més de cent treballadors".

Reclama la unitat del país

Obama va demanar al país que s'unís i deixés enrere les divisions polítiques per fer front als grans reptes del país. "No podem confondre els principis amb l'absolutisme o substituir la política per l'espectacle. Hem d'actuar sabent que la nostra feina serà imperfecta", va afirmar amb mà estesa a l'oposició.

La gran polarització que viu el país és un difícil obstacle que el president haurà de superar si vol tirar endavant la seva ambiciosa agenda. En el seu discurs, Obama va fer una defensa de l'estat del benestar i va assegurar que programes socials com el Medicare, de sanitat per a gent gran, no fan d'ells "una nació d'aprofitats". "Ens allibera per prendre riscos que fan gran aquest país". Com ja va fer una vegada i una altra durant la campanya, va recordar que els EUA són més forts quan tothom té les mateixes oportunitats de tenir èxit.

La segona inauguració del primer president afroamericà dels Estats Units va ser menys emotiva, menys històrica i menys nombrosa que la primera però, pels seus assistents, continuava tenint un gran valor. "És la seva última legislatura i qui sap quan tindrem un altre president negre", deia la Kelly, una ciutadana de Uthica (Nova York) que a les sis del matí anava cap al Capitoli.

En el seu discurs, Obama també va destacar el seu compromís amb la lluita contra el canvi climàtic i va insistir que els Estats Units han de liderar la recerca d'energies renovables. "Alguns encara poden negar el judici aclaparador de la ciència, però no poden negar l'impacte devastador d'incendis, sequeres i grans tempestes", va advertir.

La reforma d'immigració, les lluites contra la desigualtat econòmica i el canvi climàtic van centrar gran part del seu parlament. En el capítol de política exterior, Obama va afirmar que "la dècada de guerres s'està acabant" i que donarà suport a les transicions d'arreu del món. A més, va afirmar que buscarà la pau a través del diàleg. "Creiem que la pau i la seguretat veritables no requereixen una guerra perpètua".

La cantant Beyoncé va posar punt final a la cerimònia amb una interpretació de l'himne nacional. La pompa i solemnitat del moment va donar pas a la tradicional desfilada festiva a l'avinguda Pennsilvània i als balls del president amb actuacions com la de Lady Gaga i l'assistència de moltes celebritats.

stats