GIRA REGIONAL
Internacional 24/03/2013

Obama deixa un Pròxim Orient en plena tensió

El govern del Líban dimiteix pel contagi de Síria

Anne Barnard
2 min
Obama va tancar la gira de quatre dies al Pròxim Orient amb una visita a la mil·lenària Petra, la principal atracció turística de Jordània.

The New York Times / Beirut.Barack Obama va acabar ahir la seva primera gira al Pròxim Orient com a president nord-americà visitant la ciutat monumental de Petra, a Jordània. "Això és força espectacular", va afirmar davant les façanes mil·lenàries excavades a la roca. Divendres, a Amman, es va entrevistar amb el rei Abdallah II i va prometre una ajuda de 200 milions de dòlars per a l'acollida de refugiats sirians, que ja superen els 460.000. També va instar els rebels sirians a desfer-se dels elements jihadistes si volen obtenir més suport de Washington.

Obama deixa un Pròxim Orient en plena ebullició. El primer ministre del Líban, Najib Mikati, va anunciar dissabte de matinada la seva dimissió i va demanar la formació d'un govern d'unitat nacional davant l'aprofundiment de les divisions sectàries per la guerra a la veïna Síria.

La dimissió es va precipitar per la negativa del gabinet de prorrogar el mandat del cap de la policia nacional, el general Rifi, vist per molts musulmans sunnites del Líban com l'últim garant de la seva seguretat, en un país on les forces armades estan profundament sectaritzades. La renúncia també respon al bloqueig de la nova llei electoral al Parlament, que ha de regir les eleccions previstes a finals d'any.

"La regió s'endinsa en el desconegut, sentim l'escalfor dels incendis cada dia més a prop, i les divisions internes estan deixant profundes cicatrius", va dir Mikati en un discurs en què va cridar a totes les faccions polítiques a "assumir la seva responsabilitat" i buscar el consens.

La crisi reflecteix la creixent sensació d'inseguretat dels grups ètnics del Líban, i la fragilitat d'un precari equilibri de poder amenaçat pel suport dels xiïtes de Hezbol·lah, al règim sirià i l'alineament dels seus rivals sunnites amb els rebels. Cada vegada hi ha més combatents libanesos als dos bàndols, mentre que l'onada de refugiats sirians comença a superar les possibilitats d'una economia devastada per la inestabilitat.

Mikati és un multimilionari sunnita de la ciutat de Trípoli, on la violència ha esclatat entre els partidaris i opositors al govern sirià. El sistema confessional libanès, que reparteix càrrecs polítics en funció de l'adscripció a un grup ètnic, fixa que el primer ministre ha de ser un sunnita.

Perdre el general Rifi deixarà sunnites amb un sentiment de vulnerabilitat, explica Imad Salamey, professor de ciències polítiques a la Universitat Americana del Líban a Beirut. I fa que Mikati "quedi com un titella de Hez-bol·lah i una part de la conspiració del règim sirià per debilitar els sunnites i estendre la influència iraniana al Líban", afegeix. "Per això ha decidit sortir d'aquesta crisi com un heroi i recuperar una mica la credibilitat". La sortida tecnocràtica és la més viable segons els analistes.

stats