Internacional 30/08/2013

Obama, decidit a atacar Síria tot i el no del Regne Unit

Hollande diu que França està "preparada" per actuar, tot i la negativa de Londres

Ara / Agències
2 min

Washington / ParísEl president dels Estats Units, Barack Obama, continua disposat a tirar endavant un atac militar limitat a Síria, tot i el no del Regne Unit. Aquest dijous el Parlament britànic va parar els peus al primer ministre David Cameron i va votar en contra de la participació en la coalició aliada per atacar el règim de Baixar al-Assad.

El vot negatiu britànic també ha estat un revés per a Obama, que ja ha descartat l'obtenció del suport del Consell de Seguretat de l'ONU per castigar el règim sirià pel suposat atac amb armes químiques sobre la població civil en barris als afores de Damasc. L'atac va matar centenars de persones. Rússia, amb dret a veto al Consell de Seguretat, s'oposa a l'atac militar.

Fonts de la Casa Blanca han deixat clar a 'The New York Times' que Obama tirarà endavant l'atac, tot i la negativa de Londres. Fonts del Pentàgon han assegurat que la marina ha enviat un cinquè destructor a l'est del Mediterrani. Cada vaixell porta dotzenes de míssils de creuer Tomahawk, a punt per a una eventual operació militar.

Tot i que les mateixes fonts citades pel diari nord-americà asseguren que Obama no ha pres la decisió final, tot apunta que l'atac es podria produir un cop els investigadors de l'ONU facin públic aquest dissabte l'informe que estan elaborant sobre el terreny.

França, a punt

Aquest divendres, el president francès, François Hollande, ha assegurat que la negativa britànica a intervenir a Síria no canvia la postura de França, país que ha dit que està "preparat" per actuar.

"Cada país és sobirà per participar o no en una operació. Això val tant per al Regne Unit com per a França", ha indicat en una entrevista al diari 'Le Monde', en què ha destacat que "la massacre química de Damasc no pot ni ha de quedar impune".

El cap de l'Estat ha recalcat que no és favorable a una intervenció internacional dirigida a "alliberar" Síria o a "enderrocar el dictador", en referència al president Baixar al-Assad, però sí que ha deixat clar que "s'ha de posar un fre a un règim que comet danys irreparables contra la seva població".

"Si el Consell de Seguretat es veu impedit per actuar, es formarà una coalició. Haurà de ser el més àmplia possible. Es donarà suport a la Lliga Àrab, que ha condemnat el crim i ha alertat la comunitat internacional", ha afegit Hollande.

Hollande no ha exclòs una possible intervenció abans de dimecres, data en què el Parlament francès analitzarà la situació a Síria en una sessió extraordinària no sotmesa a vot, i ha anunciat que té previst mantenir avui amb el president nord-americà, Barack Obama, "un intercanvi en profunditat" sobre aquest país.

stats