PRÒXIM ORIENT
Internacional 21/03/2013

Obama i Netanyahu segellen "l'aliança eterna" entre els EUA i Israel

Amb una nova legislatura al davant, el president dels Estats Units i el primer ministre israelià aposten per la reconciliació esquivant la qüestió palestina

Anna Garcia
3 min

JerusalemTota una legislatura ha trigat Barack Obama a trepitjar la catifa vermella de l'aeroport Ben Gurion de Tel Aviv per deixar constància de "l'aliança eterna" que uneix els Estats Units i Israel. Ahir, la tensió que havia marcat les últimes trobades entre el president nord-americà i el primer ministre, Benjamin Netanyahu, va deixar pas als gestos de complicitat. Només baixar de l'Air Force One, Obama va fer la seva primera declaració d'intencions. És per aquest "lligam indestructible" que "els Estats Units van ser la primera nació que va reconèixer l'Estat d'Israel fa 65 anys. Aquesta és la raó per la qual tinc la confiança de dir que la nostra al·liança serà eterna, que serà per sempre".

Després d'especificar que aquesta és la seva tercera visita a Israel (encara que sigui la primera com a president dels EUA), Obama va parlar de pau. "Ens fem costat perquè la pau ha d'arribar a Terra Santa. La llibertat, en som conscients, està plena de dificultats, però mai perdrem de vista la idea d'un Israel en pau amb els veïns", assegurava Obama sense esmentar els palestins.

Amb la jaqueta penjada a l'esquena, els dos mandataris van passar revista a l'exposició de sistemes antimíssils israelians traslladats per l'ocasió a l'aeroport Ben Gurion. Les més conegudes, les populars bateries Cúpula de Ferro, utilizades en l'última operació militar a Gaza i que compten amb una forta inversió economòmica nord-americana.

La Casa Blanca ha qualificat el viatge de simbòlic. L'agenda, però, està dominada pel programa nuclear de l'Iran i la guerra civil de Síria. Les negociacions de pau amb els palestins, estancades des del setembre del 2010, no semblen prioritàries.

Amenaça química i atòmica

Després de més dues hores de reunió a Jerusalem, Obama i Netanyahu van aparèixer al vespre en roda de premsa, al costat del secretari d'Estat nord-americà, John Kerry. Tot i que el primer ministre israelià va assegurar que la visita era una oportunitat per avançar en el procés de pau amb els palestins i va fer referència a la solució de "dos estats per a dos pobles", Netanyahu de seguida va posar èmfasi en el dret d'Israel a defensar-se davant els perills de la regió. Els dos mandataris van coincidir a mostrar la seva preocupació pels avenços del programa nuclear de l'Iran, tot i valorar que Teheran necessita encara un any per aconseguir desenvolupar armament atòmic. "Estic convençut que el president Obama no ho permetrà", reblava Netanyahu.

L'altra amenaça és la guerra civil a Síria. Obama va manifestar que els EUA estan treballant amb altres països de la zona i amb organitzacions internacionals per establir si s'ha creuat "la línia vermella" que suposaria la utilització d'armes químiques en el conflicte. Dimarts, el règim de Damasc i els rebels sirians es van acusar mútuament d'haver fet servir un projectil amb substàncies químiques que podria haver matat 25 persones. Una informació a la qual oficials de la seguretat israeliana comencen a donar credibilitat.

"Aquesta visita no canviarà res. Tinc amics àrabs, treballo amb àrabs, però crec que no podem viure junts. Mai hi haurà pau", afirmava ahir categòrica Rachel Cohen, de 41 anys, treballadora d'un bufet d'advocats. "És bo que Obama vingui, que vegi els problemes que hi ha al Pròxim Orient. Israel és l'única democràcia de la zona, però no espero que res canvïi amb els palestins", assegurava també Boaz, un home de 50 anys que regenta un petit comerç al carrer Jaffa.

A quinze minuts d'aquesta cèntrica via hi ha el barri de Sheikh Jarrah, a Jerusalem est, on veïns palestins es queixen sovint que els colons els volen fer fora. "Aquesta visita només servirà per enfortir Netanyahu. Els Estats Units sempre han donat suport a Israel i ara no serà diferent. De totes maneres, espero que alguna cosa canviï, com a mínim a Jerusalem, on hi ha un clar avenç de la colonització. Nosaltres també tenim drets", es defensava Fatmeh Abldalatif, vestida a l'estil europeu, amb els cabells descoberts, mentre assenyalava el carrer on diu que es veu forçada a conviure amb els colons.

Els últims dies hi ha hagut manifestacions de palestins i activistes a diferents punts de Cisjordània en contra de la visita d'Obama i ahir, a la sensible zona anomenada E-1, que uneix Jerusalem i Cisjordània, desenes de palestins van aixecar un campament com a signe de protesta.

stats