VIOLÈNCIA POLÍTICA
Internacional 27/01/2013

Nova tragèdia a Egipte

A l'escalada de violència que paralitza Egipte s'hi ha de sumar una trentena de morts. Són víctimes de la ira que va despertar la condemna a mort d'alguns culpables de la matança de l'any passat a Port Saïd.

Ricard G. Samaranch
3 min
FANATISME FUTBOLÍSTIC PER CELEBRAR EL VEREDICTE
 Seguidors de l'equip de futbol cairota Al Ahly celebren el veredicte sobre la massacre de l'any passat a l'estadi de Port Saïd, que va deixar 74 morts, la majoria partidaris de l'equip de la capital. La condemna a mort de 21 dels acusats -tots ells del Masry, el club de Port Saïd- va fer rebrotar la violència estancada al país.

EL CAIRELa violència sembla haver-se enquistat a la societat egípcia dos anys després d'una convulsa transició. El país àrab es va sumir ahir en el dolor i la indignació després de l'episodi d'enfrontaments més sagnant de la presidència de l'islamista Mohamed Mursi. Per abordar la crisi, el rais va presidir una reunió d'urgència del Consell Nacional de Seguretat, al qual van assistir diversos ministres, inclòs el de Defensa. No va ser-hi el primer ministre, Hisham Kandil, que era a Davos.

Segons va informar el ministre d'Informació, Salah Abdel-Maksud, membre prominent dels Germans Musulmans, el govern es planteja declarar l'estat d'emergència a les zones més conflictives si la presència de blindats militars no aconsegueix restaurar la calma. Egipte va viure sota l'estat d'excepció durant les tres dècades de l'era Mubàrak, i només va ser aixecat de manera definitiva l'estiu de l'any passat.

Abdel-Maksud va fer també una crida al diàleg als principals partits de l'oposició, que unes hores abans havien emès un comunicat amb cinc demandes, entre les quals la formació d'un govern d'unitat nacional i la reforma de la Constitució. En cas de no ser satisfetes, van amenaçar de no participar en les pròximes legislatives, previstes per a l'abril.

Els incidents més greus es van produir a Port Saïd després que un tribunal fes pública la sentència per la tragèdia que va tenir lloc a l'estadi de futbol de la ciutat portuària fa prop d'un any, i que es va saldar amb 74 morts, la gran majoria seguidors del club cairota de l'Ahly.

Dels 73 acusats en va condemnar 21 a la pena de mort, tots fans del Masry, l'equip de futbol de Port Saïd. En canvi, la sort dels 52 acusats restants, entre els quals nous alts càrrecs policials, es coneixerà el 9 de març, ja que el tribunal necessita estudiar amb detall les proves presentades per la fiscalia durant els dies previs a la sentència.

Tan bon punt el jutge Sobhi Abdelmaguid va llegir el veredicte, es va desfermar la histèria a Port Saïd. Centenars de familiars dels acusats i membres dels green eagles , els fanàtics del Masry, es van dirigir en un estat de forta exaltació cap a la presó de la ciutat, on estan reclusos 15 condemnats. Els altres sis són fugitius de la justícia.

Armada amb pals, pedres i pistoles, la turba va intentar assaltar la presó per alliberar els reclusos abans de la seva execució, que encara ha de ser aprovada pel gran muftí, una de les principals autoritats religioses. La batalla campal amb la policia va durar diverses hores i va ser molt cruenta, i va provocar la mort de 31 persones, inclosos dos policies. La multitud no va aconseguir entrar-hi, però sí que va destruir una comissaria de policia.

Per la seva banda, els familiars de les víctimes van esclatar en crits d'alegria en conèixer la sentència. La sessió va tenir lloc a l'Acadèmia de Policia, un recinte situat als afores del Caire i que ja va acollir un altre procés molt mediàtic: el judici a Mubàrak. "Només avui he pogut aconseguir [que es repectin] els drets del meu fill. Això no s'hauria pogut aconseguir sense el suport dels ultres", va declarar al diari Al-Masry al-Ium la mare d'Islam Mohamed, un dels joves aficionats que va morir en la massacre.

Els "ultres ahlawy ", com es coneixen els seguidors més fanàtics de l'Ahly, ho van celebrar amb bengales i focs artificials davant la seu del club més llorejat d'Egipte. Tot i això, en un comunicat, no es van mostrar del tot satisfets. "Avui s'ha començat a fer justícia, però no de manera completa. Glòria als màrtirs", deien.

Entre els ultres irritava que la llista de condemnats a pena capital no inclogués cap alt càrrec policial. Els fans de l'Ahly tenen un llarg historial d'enfrontaments amb la policia. Durant la revolució, van ocupar la primera línia del front en les batalles urbanes, i per això creuen que les forces de seguretat haurien preparat una venjança. Alguns vídeos d'aquella nit fatídica mostren com els agents van restar impassibles mentre es cometia la matança. Violència en el dol

Els incidents a Port Saïd van arribar quan el país encara estava de dol per la mort de deu persones la nit anterior, en la commemoració del segon aniversari de la revolució que va deposar Hosni Mubàrak. Les manifestacions massives van degenerar en disturbis entre activistes i forces de l'ordre. A Suez van ser especialment violents, i van morir-hi set civils i dos agents. Segons els metges forenses, a algunes víctimes els van disparar per l'esquena a una curta distància.

Una persona va morir a Ismailiya, on una multitud va assaltar i incendiar una seu dels Germans Musulmans. El moviment islamista va culpar "els vàndals", "els mitjans de comunicació mentiders" i l'oposició de la violència de divendres.

stats