CRISI POLÍTICA
Internacional 31/03/2013

Napolitano força els partits a continuar negociant

El president italià crea dos grups per buscar l'entesa

Ara
2 min
Napolitano força els partits a continuar negociant

BarcelonaLluny de rendir-se, el president italià, Giorgio Napolitano, va prendre ahir la iniciativa i va forçar els partits polítics a continuar negociant la formació d'un nou govern després de l'escenari gairebé impossible que van deixar les eleccions del mes de febrer.

En una breu compareixença al palau presidencial, després d'una segona ronda de consultes amb els partits -sense èxit- per mirar de pactar un nou executiu, Napolitano va anunciar que havia encarregat a "dos grups reduïts de personalitats" l'elaboració de "propostes programàtiques concretes" que podrien esdevenir punts de trobada entre les forces polítiques.

Un dels grups estarà dedicat a estudiar possibles reformes polítiques i institucionals -un dels grans debats oberts és una nova llei electoral- i a aquesta qüestió s'hi dedicaran quatre experts -dos senadors, un expresident de la Cambra de Diputats i un professor universitari- de sensibilitats polítiques diferents.

L'altre grup tractarà qüestions de "caràcter econòmic, social i europeu" -segons Napolitano-, i és on es podrien tocar qüestions relacionades amb l'agenda de reformes necessàries per allunyar Itàlia del risc de contagi de la crisi de l'euro. Entre els sis integrants d'aquest grup s'hi compta el president de l'Institut Nacional d'Estadística, el de la Comissió Nacional de la Competència i un alt directiu del Banc d'Itàlia, a més de tres polítics representants de l'esquerra, la dreta i el centre.

La idea és que aquests dos grups de treball es constitueixin demà passat i mantinguin trobades amb tots els grups parlamentaris abans de presentar les seves conclusions a Napolitano.

Una estirada d'orelles

El president italià va fer ahir una estirada d'orelles als partits polítics davant la incapacitat mostrada fins ara per formar govern i els va reclamar que prenguin "plena consciència de la gravetat i la urgència dels problemes del país" i la necessitat d'actuar "amb un sentit de la responsabilitat accentuat per fer possible la constitució d'un govern en un període de temps raonable", va reclamar.

Però Napolitano també va tenir paraules balsàmiques enmig del bloqueig polític què viu Itàlia i va assegurar que "no pot escapar als italians i l'opinió internacional" que "l'operativitat del govern" està garantida amb l'executiu en funcions de Mario Monti, "encara que sigui dimissionari", ja que el Parlament -va subratllar el president- no li ha retirat la confiança.

Napolitano va deixar clar que no pensa dimitir abans que expiri el seu mandat, el 15 de maig, tal com s'havia especulat com a pas previ a una nova convocatòria electoral. "Continuaré en l'exercici del meu mandat fins a l'últim dia, en l'interès nacional", va dir.

El Partit Democràtic (PD) de Pier Luigi Bersani, guanyador de les eleccions però sense majoria suficient, va valorar positivament la iniciativa de Napolitano, com també ho va fer el Poble de la Llibertat (PdL) de Silvio Berlusconi. Mentrestant, el Moviment 5 Estrelles de Beppe Grillo va iniciar ahir les votacions per internet per elegir el seu candidat a rellevar el president.

stats