CRIMS DE GUERRA
Internacional 12/08/2013

El nazi més buscat mor a Hongria sense judici

László Csatáry havia de ser jutjat a la tardor per la deportació de 17.500 jueus durant la Segona Guerra Mundial

Efe
1 min
Mor Lázlo Csátary, el criminal de guerra nazi més buscat del món / EFE

BudapestLászló Csatáry, el criminal de guerra nazi més buscat del món, va morir dissabte a Budapest als 98 anys per una pneumònia i abans de ser jutjat per la deportació de 17.500 jueus durant la Segona Guerra Mundial.

Csatáry va ser detingut l'estiu del 2012, estava sota arrest domiciliari i ocupava el primer lloc a la llista de criminals de guerra més buscats del Centre Simon Wiesenthal (CSW), una institució dedicada a documentar les víctimes de l'Holocaust i a registrar els criminals de guerra nazis i les seves activitats.

Aquest centre l'acusava de crims contra la humanitat com a col·laborador actiu en la deportació de jueus hongaresos el 1944.

Efraim Zuroff, director del CSW, ha assegurat que està "profundament decebut" per la mort del criminal, ja que "s'ha salvat" de la justícia.

Va esquivar la condemna

Csátary va ser condemnat a mort el 1948, després de la Segona Guerra Mundial, per crims de guerra a la ciutat de Kosice, a Eslovàquia, des d'on enviava els jueus a Auschwitz.

Tot i això, no va esperar la sentència i va escapar-se al Canadà amb documentació falsa i amb la identitat canviada.

El 1997, després de ser descobert que havia mentit sobre la seva identitat i sobre la seva col·laboració amb els nazis, es va traslladar a Hongria fins que el van detenir el 2012.

La fiscalia hongaresa va presentar el 2013 càrrecs contra Csatáry i s'esperava que el judici tingués lloc la propera tardor. Sempre va negar els càrrecs pels quals se l'imputava.

stats