03/03/2013

Mobilitzacions massives a Portugal per aturar l'ofec econòmic

2 min

Barcelona.Centenars de milers de portuguesos -un milió i mig segons els organitzadors- van sortir ahir al carrer en una trentena de ciutats convocats pel moviment Que se Lixe a Troika ("Que es foti la troica ", en català) contra les retallades impulsades pel govern conservador del primer ministre, Pedro Passos Coelho, que ofeguen l'economia del país.

Només a Lisboa es calcula que més de 800.000 persones es van aplegar per dir prou a les polítiques d'austeritat -imposades per la troica per evitar la fallida de l'estat- en una de les manifestacions més multitudinàries dels últims anys. També hi va haver mobilitzacions a ciutats com ara Porto, Braga i Coimbra i fins i tot en diverses capitals europees.

A la convocatòria hi van donar suport el principal partit de l'oposició a Portugal, el Partit Socialista (PS), i el sindicat més important del país, la Confederació General de Treballadors de Portugal (CGTP) així com col·lectius de jubilats, treballadors de la sanitat i l'ensenyament i diferents grups socials.

"Tenen moltes raons per estar indignats, per protestar i per exigir un canvi de política", va assegurar António José Seguro, secretari general del PS, que va demanar un "gir" al govern.

Molt més dur va ser el secretari general de la CGTP, Arménio Carlos, que va demanar la dimissió de Passos Coelho per haver perdut "la legitimitat política, moral i ètica". "S'ha convertit en un problema que ens impedeix sortir de la crisi", va concloure aquest líder sindical.

El lema de la protesta va ser O Povo é quem mais ordena ("El poble és el que mana", en català) que és un fragment de la cançó Grandola, Vila Morena , que es va convertir en l'himne de la Revolució dels Clavells -l'aixecament contra la dictadura l'any 1974- i ha estat adoptada de nou com a cançó protesta d'una ciutadania cada cop més desencantada amb el futur.

El punt culminant de les mobilitzacions portugueses va ser precisament quan es va entonar aquesta melodia que simbolitza ara la lluita contra una imposició econòmica que no acaba de donar resultats just quan la troica -integrada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional- analitza la situació de Portugal abans de donar llum verda a un nou paquet d'ajudes.

Un govern contra les cordes

El govern de Passos Coelho no para de rebre males notícies econòmiques aquestes últimes setmanes. La taxa de desocupació s'ha enfilat fins al 17,6%, un nivell mai vist fins ara; l'activitat econòmica es contraurà aquest any el doble del que s'havia previst (-2% del PIB) i es compliran així tres anys seguits de recessió.

Les mesures adoptades fins ara pels conservadors no sembla que facin aixecar el cap a una economia ensopida i la pujada dràstica dels impostos aprovada per aquest 2013 -el tipus mitjà de l'IPRF va augmentar 4 punts- ha acabat d'enfonsar la moral dels ciutadans.

stats