ESCÀNDOL AL REGNE UNIT
Internacional 12/01/2013

Més de 200 abusos, tapats per la fama de la BBC

Alan Cowell/john F. Burns
2 min
Més de 200 abusos, tapats per la fama de la BBC

THE NEW YORK TIMES / LONDRESUn informe de la policia britànica i la principal organització per a la protecció de la infància al Regne Unit va destapar ahir els més de 200 abusos sexuals comesos per l'antiga estrella de la BBC Jimmy Savile, en algun cas en nens que no tenien més de 8 anys. Per primer cop des que esclatar l'escàndol, la fiscalia va admetre, a més, que haurien pogut jutjar Savile abans que morís, ara fa dos anys, però no es va fer.

La imatge descrita pel cap de la policia, Peter Spindler, d'un Savile "oportunista i gran depredador" va ser l'última de les esgarrifoses acusacions contra l'antic presentador de la BBC, que han provocat una greu crisi a la cadena de televisió pública britànica. Amb l'augment del recompte de víctimes i sospitosos, es qüestiona quina protecció real tenen els nens acollits en institucions que teòricament haurien de ser segures per a ells.

Tot aquest procés ha transformat la imatge pública que els britànics tenien de Jimmy Savile. Considerat en el passat un esbojarrat tresor nacional dedicat gairebé devotament a la caritat amb institucions infantils -reconegut per Joan Pau II i la reina Elisabet II-, avui és acusat de la llista d'abusos sexuals més àmplia que es coneix al Regne Unit. "Savile va dedicar la vida a guanyar-se astutament l'accés als infants més vulnerables", deia Peter Watt, representant de l'Associació Nacional per a la Prevenció dels Abusos contra la Infància.

Segons l'informe, Savile es va aprofitar de la seva fama per "amagar" els abusos que va cometre durant prop de sis dècades. Uns atacs perpetrats als locals de la BBC, en centres d'acollida de noies amb problemes psíquics, en hospitals, centres de salut i orfenats. Les denúncies comencen l'any 1955 i arriben fins al 2009. La víctima més jove va ser un nen de 8 anys, i la més gran, segons l'informe, en tenia 47.

Negligències judicials

La Fiscalia ha reconegut ara que tres de les víctimes que van denunciar Jimmy Savile l'any 2009 no van ser preses seriosament. "Volem aprofitar aquesta oportunitat per demanar disculpes per les deficiències de la fiscalia en aquests casos", escrivia ahir el fiscal en cap, Keir Starmer, en un comunicat.

La investigació també considera provat que el 73% de les víctimes eren menors de 18 anys. Des que va esclatar l'escàndol, l'octubre passat, la policia ha rebut fins a 450 denúncies. De moment li imputen un total de 214 abusos sexuals, 34 dels quals van acabar en violació. La major part de les víctimes eren noies d'entre 13 i 16 anys. L'informe també revela que el nombre més gran de delictes es concentren entre el 1966 i el 1976, coincidint amb els anys en què Savile va ser més famós. Va ser la dècada en què va presentar dos dels programes de més èxit de la BBC dirigits a audiències joves.

El cap de la policia, Peter Spindler, es justificava ahir dient que Savile "ja no pot ser jutjat", però que esperen que aquest informe "conforti d'alguna manera els centenars de víctimes". L'informe, a més, descriu l'ambient del moment assegurant que "eren uns anys en què les actituds socials eren diferents, i la manera de treballar del sistema judicial també ho hauria reflectit".

stats