CICLE ELECTORAL A ALEMANYA
Internacional 13/05/2012

Merkel es parapeta abans d'un KO electoral cantat

La cancellera Angela Merkel treu ferro a la previsible derrota a Rin del Nord - Westfàlia, el land més poblat d'Alemanya. El triomf de socialdemòcrates i verds donarà ales a la seva rival, Hannelore Kraft.

Isaac Lluch
3 min
MALS AUGURIS Un cartell d'Angela Merkel és retirat a Düsseldorf en el míting del seu candidat per als comicis de Rin del Nord - Westfàlia. La previsible derrota de la CDU al land més poblat del país podria remoure l'executiu de la cancellera.

BERLÍNDe les eleccions regionals a Rin del Nord - Westfàlia (NRW) sempre se n'acostumen a extreure interpretacions en clau federal. Depèn de com sigui la cita amb les urnes d'avui en aquest land de 18 milions d'habitants, poden variar les coordenades polítiques a Berlín. Guanyadors i perdedors hauran de replantejar-se després d'aquests comicis les seves estratègies de cara a les legislatives de la tardor del 2013 i decidir com reforçar el seu perfil.

Les eleccions al land amb més població d'Alemanya sempre han tingut un efecte considerable en l'executiu federal. No en va hi tenen dret a vot més de 13,2 milions de persones, una quarta part del total d'electors alemanys. Aquest cop és el Partit Socialdemòcrata (SPD) qui amb un bon resultat a NRW espera encarrilar les seves opcions de prendre el poder a Merkel formant coalició amb Els Verds.

Les possibilitats de guanyar a NRW són molt bones per a l'SPD, la líder regional del qual, Hannelore Kraft, encapçala les enquestes d'intenció de vot des de l'estiu del 2010. Llavors ja va guanyar les eleccions per formar un govern de minoria amb Els Verds, que el 15 de març es va decidir a dissoldre davant el fracàs de l'organització dels pressupostos del land. Els últims sondejos confirmen Kraft com a favorita, un 37% dels sufragis, clarament per davant del candidat de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel, que és ni més ni menys que l'actual ministre federal de Medi Ambient, Norbert Röttgen (30%). Els Verds aspirarien a ser la tercera força, mentre que els liberals de l'FPD i el Partit Pirata tenen bones opcions d'aconseguir representació al Parlament de Düsseldorf.

Si es compleix aquest pronòstic, amb tot, la CDU obtindria el seu fins ara pitjor resultat a NRW, registrat el 2010 amb un 34,6%. Llavors Merkel ja havia revalidat legislatura com a cancellera. Ara la líder del país s'afanya a impermeabilitzar-se davant una nova derrota regional que es dóna per descomptada. "Les eleccions d'aquest diumenge són importants per a Rin del Nord - Westfàlia, ni més ni menys", va tractar de minimitzar la cancellera al rotatiu local Ruhr Nachrichten .

Merkel continua sent la política més popular i valorada del país, on un 59% dels seus compatriotes estan d'acord amb l'austeritat que predica la cancellera per protegir la zona euro, segons es deriva d'una enquesta del setmanari Stern . La cap del govern alemany confia que el resultat de NRW tindrà un impacte limitat, però justament qui més li ha complicat la vida ha estat el seu candidat i protegit, Röttgen.

L'aspirant de NRW de la CDU i ministre de Medi Ambient ha fet una campanya desastrosa. Primer es va ficar en un embolic a la televisió en no confirmar que, en cas de perdre les eleccions, apostaria per fer de cap de l'oposició al seu land abans que continuar amb la seva cartera federal. Posteriorment va comprometre la mateixa Merkel de manera matussera en assegurar que les eleccions a NRW eren decisives també per a Berlín. En un intent desesperat per posar en el centre del debat electoral els problemes financers del land, Röttgen va raonar que "acabar amb un govern a Alemanya [el de Hannelore Kraft] que es reconeix a si mateix com un acumulador de deutes és un reforçament del rumb d'Angela Merkel".

Els aliats es desmarquen

Röttgen ha aconseguit inquietar les files de la CDU. També aliats federals com l'FDP ho han aprofitat -en comptes de donar-li un cop de mà- per desmarcar-se'n. "Com que els votants per raons comprensibles estan decebuts amb la CDU molts es decantaran per nosaltres", va burxar el liberal ministre federal de Desenvolupament, Dirk Niebel.

Tothom vol guanyar a costa de la CDU de Merkel. L'SPD té una bona oportunitat d'estabilitzar-se. Amb l'excepció de la victòria de l'any passat a Hamburg, bastió tradicional dels socialdemòcrates (48,4% dels vots), i a Bremen (38,6% el maig del 2011), l'SPD fa temps que no té tan bones perspectives de superar la marca del 40% de sufragis. A escala federal, els socialdemòcrates se situen entre el 26% i el 28%.

Amb tot, si Hannelore Kraft aconsegueix avui amb un SPD reforçat una majoria estable roig-verda a Rin del Nord - Westfàlia, la seva reputació com a candidata a futura cancellera sonaria encara amb força. De moment Angela Merkel en té prou posant distància amb el seu propi candidat. És qüestió de no prendre gaire mal a les eleccions d'avui.

stats