Internacional 17/03/2013

Merkel, un camí electoral minat de problemes europeus

La cancellera lidera les enquestes però la situació a la UE li pot complicar les eleccions

Isaac Lluch
2 min

BerlínAngela Merkel s'ha posat a cobert. Després d'un temps en què Europa semblava redreçar el camí -els mercats s'havien tranquil·litzat amb la compra de deute estatal i el Banc Central Europeu (BCE) havia albirat el final de la crisi- les eleccions italianes han ennegrit de nou l'escena. En les tempestes, la cancellera alemanya sempre ha sabut aixoplugar-se i, quan no ha volgut mullar-se, ha deixat que els altres ho fessin per ella, sigui el president del Tribunal Constitucional alemany, el president del BCE o el president del Bundesbank.

A sis mesos de les eleccions generals, Merkel encara vol prendre menys decisions arriscades o impopulars. Allà on el seu homòleg francès, François Hollande, s'abona a l'intervencionisme internacional per contrarestar els problemes polítics interns francesos, la cancellera busca la tranquil·litat (no es posiciona, per exemple, sobre si Occident ha d'enviar armes als rebels sirians) i s'esforça a guanyar temps: de Brussel·les ja ha semblat aconseguir que fins que no passin les eleccions alemanyes Grècia no esdevindrà insolvent.

Merkel avança cap a les legislatives del 22 de setembre com a reina absoluta de les enquestes. La ciutadania alemanya l'avala com a mànager de la crisi europea i l'oposició tampoc sap com erosionar-la. Els últims sondejos situen la intenció de vot per a la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de la cancellera i per als seus germans bavaresos de la CSU en un 40,2%. Els socialdemòcrates de l'SPD s'ancorarien en el 26,1%, els Verds pujarien al 15,7%, l'Esquerra obtindria el 7,1% i els liberals de l'FDP, actualment socis de govern de Merkel, quedarien fora del Bundestag (cambra baixa) amb un 4,4%, igual que els Pirates (2,4%).

Bombes de rellotgeria

La cancellera té sota control l'oposició, però la política europea li pot complicar les eleccions. Com resumeix Der Spiegel , a banda de les conseqüències dels comicis italians, Merkel tem tres bombes de rellotgeria més: les estrictes mesures d'austeritat dictades per Berlín han reduït el creixement a tota l'eurozona i l'atzucac és que un canvi de rumb seria una gran derrota; l'ajut a Xipre pot obligar la cancellera a explicar al Bundestag per què els alemanys han de respondre pels rics xipriotes, que tenen alts ingressos però menys patrimoni perquè rarament inverteixen en immobles; a més, l'aparició d'un partit antieuropeu a Alemanya pot costar vots a la CDU.

Davant aquest camí minat a Europa, Merkel ha intentat apropar-se al poble aquesta setmana: ha instat a regular els salaris d'alts executius, ha dit que "ser cuidador de gent gran és més dur i heroic que ser cancellera" i ha confessat en una entrevista a Bild der Frau que en el seu temps lliure segueix per ràdio les jornades de la Bundesliga i cuida el seu hort de maduixes i patates. Quan és a la feina, això sí, cuida l'hort de tots els alemanys.

stats