ENTESA FRANCO-ALEMANYA
Internacional 23/01/2013

Merkel i Hollande refan l'amistat

Angela Merkel i François Hollande van celebrar ahir el 50è aniversari del Tractat de l'Elisi. La cita va servir per començar de nou les relacions personals entre ells i acordar un pla d'impuls per a Europa.

Isaac Lluch
3 min
UNA NOVA RELACIÓ
 La cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, François Hollande, van demostrar bona sintonia personal entre tots dos i van deixar enrere les diferències que tenien sobre qüestions com ara el futur de la UE.

BERLÍNEs tractava de celebrar una amistat, sobretot entre dos estats, però també entre dos líders polítics. Que dos països com França i Alemanya, que entre el segle XIX i el XX van enfrontar-se en tres guerres, siguin ara dos socis íntims és com una normalitat, però no és una obvietat històrica. Si no hagués estat pel Tractat de l'Elisi firmat fa 50 anys pel general francès Charles de Gaulle i el canceller alemany Kornad Adenauer, no s'hauria arribat a la reconciliació total entre els dos països motors de la Unió Europea. Ahir, doncs, hi havia molt per celebrar. Mig segle després de l'abraçada històrica entre De Gaulle i Adenauer, Berlín va viure una altra estampa històrica.

És cert que el fred (10 graus sota zero) va reduir la pompa i va boicotejar les orquestres a l'aire lliure, però l'escalfor es va poder notar al Bundestag. La cambra baixa alemanya va ser l'escenari on 400 diputats francesos i 620 d'alemanys van mullar-se per Europa. Sí, el president francès, François Hollande, va oferir un discurs a l'històric edifici del Reichstag.

I no només ell va visitar ahir Berlín, sinó el seu executiu sencer, una delegació del Senat francès i la plana major de l'Assemblea Nacional. La sessió conjunta dels polítics francesos i alemanys va ser el punt àlgid de la festa. "El que està passant aquí a Berlín era impensable per a la generació dels nostres pares i avis", va admirar-se el president del Parlament Europeu, Martin Schulz.

Aquesta trobada extraordinària per commemorar els 50 anys del Tractat de l'Elisi pot ser una bona base per al futur d'Europa, segons va celebrar ahir la premsa alemanya. Almenys humanament parlant ha pogut servir per acostar dos líders que no es queien especialment bé. François Hollande i Angela Merkel. Angela Merkel i François Hollande. Ahir tots dos van esforçar-se a aparcar les dissensions pròpies d'una cristianodemòcrata i un socialista. "Potser és el secret més ben guardat, que hi ha química entre tots dos", va bromejar la cancellera alemanya. "Un no és amic de l'altre, un es fa amic de l'altre", va filosofar Hollande.

Ja des de dilluns al vespre tots dos líders van mostrar que volien donar-se l'oportunitat d'un nou inici en la relació. En un sopar plegats al restaurant berlinès Lutter und Wegener, Merkel va oferir al seu homòleg que es tutegessin i ell ho va acceptar de bon grat. "Amb Merkel el corrent passa entre tots dos sense necessitar electricitat", va congratular-se Hollande.

Més integració europea

Aquesta concòrdia personal també es va demostrar ahir políticament. Merkel i Hollande van anunciar una sèrie de propostes conjuntes per al pròxim Consell Europeu que busquen aprofundir en la integració europea. "Som conscients de la nostra responsabilitat en la superació de la crisi de la UE", va remarcar la cancellera alemanya referint-se al creixement en comptes d'insistir en l'austeritat. "Contribuirem a reforçar el pacte pel creixement i l'ocupació adoptat durant el Consell Europeu del passat juny", va reblar Hollande.

En el catàleg de propostes s'inclouen iniciatives que abasten des del mercat laboral fins al sector de les energies renovables, i Merkel va animar els agents socials a participar-hi. Totes aquestes idees es presentaran als socis europeus al maig i posteriorment seran debatudes a la cimera de la UE del juny.

Tots dos líders van convenir també que la cooperació en política exterior, defensa i educació s'ha d'intensificar, que el pressupost per al treball juvenil d'alemanys i francesos augmentarà dos milions d'euros i que es crearà la primera agència franco-alemanya per a l'ocupació en zona fronterera.

Hollande va aprofitar l'esdeveniment per agrair la solidaritat i el suport polític de Merkel en la intervenció a Mali. Sembla que per fi tots dos líders s'afalaguen. Al capdavall, saben que, per molt que ells no s'acabin d'agradar, els seus països estan condemnats a entendre's. "En tota relació llarga hi ha fases de passió i de sentit comú. Ara tots dos països estem en la segona", va concloure el president del Bundestag, Norbert Lammert. Val pel Tractat de l'Elisi i... per Merkollande .

stats